Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кирилов: Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години!

Кирилов: Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години!

Това е решението на българските здравни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между ваксината и нежеланите лекарствени реакции.

Ваксината срещу коронавирус на „АстраЗенека“ ще се прилага у нас „с повишено внимание“ при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата. Това е решението на българските здравни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между ваксината и нежеланите лекарствени реакции.

„Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС”, заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата. Той уточни, че заключението на Европейската агенция по лекарствата относно ползите и риска от ваксината е положително.

Желаещите да се ваксинират с този препарат (АстраЗенека) ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Ваксинираните ще се проследяват в рамките на 2 седмици, обясни д-р Мария Попова от ИАЛ. Втората доза на ваксината у нас ще започне да се прилага максимално късно - до 84 ден след първата доза. Не се обмисля смесване на видовете ваксини, не е коментирано и прилагане на препарата при пациенти под 30-годишна възраст, каквато стъпка са предприели във Великобритания. 

До този момент при 230 000 поставени дози от препарата у нас, няма съобщена такава нежелана лекарствена реакция (тромбоцитопения и кървене). В същото време към момента данните от 25 млн. поставени дози в ЕС и Великобритания са за 62 и 24 случая от двата вида нежелани лекарствени реакции, стана ясно от думите на Богдан Кирилов.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега