Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Царево със спешни мерки за ограничаване разпространението на шапа

Кметът на Царево със спешни мерки за ограничаване разпространението на шапа

Кметът на Царево Петко Арнаудов предлага спешни мерки за ветеринарно-медицинско обслужване и ограничаване на разпространението на шапа по двукопитните животни.

Кметът на Царево Петко Арнаудов предлага спешни мерки за ветеринарно-медицинско обслужване и ограничаване на разпространението на шапа по двукопитните животни. На следващата сесия на Общинския съвет в Царево той ще внесе за гласуване докладна записка с конкретни предложения до Министерството на земеделието и храните.

С цел ограничаване и недопускане на по-нататъшно разпространение на заболяването шап Арнаудов излиза с предложение да се увеличи броят на ветеринарно-медицинските специалисти в общината. За по-ефективно обслужване той предлага МЗХ нормативно да уреди по-високо заплащане на ветеринарните доктори, диференцирано с коефициент, който за граничните, планинските, полупланинските и труднодостъпни райони да бъде най-висок.

Кметът иска и ясна държавна политика по отношение на изкупуването на животинската продукция, като предложението му е оторизираните фирми да бъдат публично оповестявани. Ежемесечен отчет на животните по собственици - брой, вид, средна продуктивност и ушни марки и профилактични ваксинации срещу заболяването шап също са част от мерките. Кметът предлага още да се забрани добивът на дървесина в засегнатите райони и на всички изходни пунктове да се поставят дезинфекционни ями.

Арнаудов ще настоява МЗХ да пристъпи към обезщетяване на всички животновъди, принудени да отглеждат животните си на оборен режим заради разпространението на шапа, а не само на регистрираните земеделски производители от предпазната десеткилометрова зона. На среща в Царево през април представителите на ДФ „Земеделие” обясниха на животновъдите, че от фонда търсят решение за изплащане на обезщетения и на нерегистрираните земеделски стопани. Хората сега питат кога ще стане това.

„Силно сме обезпокоени от факта, че местните животновъди търпят огромни финансови загуби, предизвикани от заболяването, а държавата в лицето на МЗХ няма точна и ясна политика за решаване на проблема. Все още остава нерешен и въпросът с изкупуването на агнета и ярета от общината. Затова и спешно предприемаме тези мерки”, коментира Арнаудов.

Той поставя и друг един много важен въпрос, засягащ интересите на фермерите - за пропуснатите от тях ползи заради умъртвените им животни, а така също и за нереализираната животинска продукция за целия карантинен период. Собствениците на унищожените животни получиха обезщетения, изчислени на база средна пазарна цена по вид животни за килограм живо тегло за областта, определена от НСИ, и еднократна помощ от социалното министерство в размер на 325 лв. на стопанин. Не им се изплатиха обаче обещаните средства за пропуснати ползи.

"В крайна сметка Царево се оказа най-засегнатата община, но общите усилия на община и държава и разбирането на местните хора помогнаха да се овладеят бързо двете огнища на шап. Именно доброто сътрудничество с държавата беше в основата на овладяването на опасната болест. Общината оказа пълно съдействие с техника и хора и с дружни усилия овладяхме двете огнища в Кости и Резово. Добре, че се приема и идеята за възстановяване на граничните ограждения, но проблемът засяга и стопаните, чиито животни са заключени по оборите", заяви Арнаудов. Предложенията на кмета предвиждат и стимулиране на животновъдите в граничните райони.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега