Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът на Созопол участва в сесия на Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург

Кметът на Созопол участва в сесия на Конгреса на местните и регионални власти в Страсбург

Тихомир Янакиев присъства и на организирания в рамките на сесията от Парламентарната Асамблея и екипа на Amicale на Съвета на Европа благотворителен базар в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция.

Сесията се проведе от 21 до 23 март т.г. в Двореца на Европа в Страсбург.

Със заседания на политическите групи в Конгреса и трите Комисии - по мониторинг, актуални въпроси и управление започна традиционната пролетна сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.


Снимка: Община Созопол

В Комисията по управление, в която взе участие кметът на Созопол Тихомир Янакиев, бе проведен дебат за ролята на местните и регионалните власти в развитието на кръговата икономика. Темата придоби още по-голяма актуалност на фона на пандемията от COVID-19 и войната в Украйна, които ясно показаха слабостите на веригите на доставки. На фона на глобалното затопляне тези предизвикателства показват неотложността на преосмислянето на различни аспекти на икономическите дейности и превръщането им в устойчиви и съобразени с настоящите реалности.

Концепцията за кръгова икономика може да бъде приложена във всеки етап от живота на един продукт и трябва да навлезе трайно във всички сфери - от обществените поръчки до управлението на отпадъците. Това посочиха местните и регионалните власти в Конгреса. В дискусията бяха обсъдени и вече предприети действия на местни и регионални власти, които са разработили собствени стратегии за кръгова икономика.

Сред другите обсъдени теми в Комисията бе тази за водните ресурси и тяхното опазване. Участниците подчертаха ключовото им значение за устойчивото развитие, намаляването на бедността, за здравето и благосъстоянието на гражданите. Достъпът до питейна вода и канализация е признат от ООН като човешко право. Въпреки това, на практика все още твърде много хора нямат безопасно управлявана питейна вода и канализация.  Освен това водните ресурси и екосистемите са подложени на нарастващ натиск. Прекомерната експлоатация на наличните водни ресурси и замърсяването на сладководните запаси водят до сериозни сътресения в местните общности. Темата бе обвързана и с кръговата икономика по отношение запазването на доброто качество на ресурсите и екосистемите на подземните и морските води. Преходът към кръгова икономика представлява възможност за ускоряване и увеличаване на технологичния напредък, който подкрепя по-голяма ефективност в сектора на водните ресурси и подкрепя постигането на целите за устойчиво развитие, споделиха делегатите.

По време на заседанията акцент бе поставен още върху насърчаване на гражданското участие за силна демокрация, устойчивостта на градовете и регионите изправени пред множество кризи. Представени бяха доклади на тема: Избори за регионалeн и областeн съвет в Берлин, Германия, както и Наблюдение на местните избори в Словения през 2022 г. Тихомир Янакиев присъства и на организирания в рамките на сесията от Парламентарната Асамблея и екипа на Amicale на Съвета на Европа благотворителен базар в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега