Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кметът Николов с писмо до МЗ за разкриване на кръвен център

Кметът Николов с писмо до МЗ за разкриване на кръвен център

В писмото се посочва още, че съществуващото отделение и неговият екип, както и разработеният инвестиционен проект са добра основа, на която да бъде изграден районен Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до Министерството на здравеопазването, в което изразява готовност за стартиране на процедурата за разкриване на Районен център по трансфузионна хематология в Бургас.

Според Закона за лечебните заведения, нови районни Центрове по трансфузионна медицина се разкриват от държавата по предложение на министъра на здравеопазването. С писмото Община Бургас, РЗИ Бургас и УМБАЛ Бургас изразяват ясна готовност за предприемане на необходимите действия, съобразно указанията на министъра на здравеопазването.

В изпълнение на постигнатите договорености и проведените до момента разговори с Министерството на здравеопазването се предоставя информация за съществуващото в структурата на УМБАЛ Бургас Отделение по трансфузионна медицина, както и за създадените условия за разкриване на Районен център на територията на Бургас.

ОТХ Бургас в момента е част от УМБАЛ Бургас АД и се помещава в сграда - собственост на болницата. Тя е в недобро състояние и се нуждае от основен ремонт с цел създаване на условия, отговарящи на медицинския стандарт по трансфузионна хематология и на модерната медицина. Със средства на Община Бургас е разработен технически инвестиционен проект за основен ремонт на отделна сграда, също собственост на УМБАЛ Бургас, в която да бъде базиран бъдещият Кръвен център, за да се отговори на изискванията на медицинския стандарт и Правилника за устройството и дейността на центровете за трансфузионна хематология.

В писмото се посочва още, че съществуващото отделение и неговият екип, както и разработеният инвестиционен проект са добра основа, на която да бъде изграден районен Център по трансфузионна хематология в Бургас.

Създаването на нов Районен център по трансфузионна хематология е от изключителна важност не само за общините от област Бургас, а и за всички общини от региона. През последните години в Бургас бяха разкрити много нови частни лечебни заведения, което доведе до сериозно увеличаване дела на хирургичните и реанимационни легла. През 2026 г. трябва да започне работа и изграждащата се в момента общинска Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“.

Новият кръвен Център ще отговори в максимална степен на завишените изисквания от кръв и кръвни съставки на всички тези лечебни заведения в Бургас и региона, разположени в голямата си част по бреговата ивица на Българското Черноморие, както и на активното увеличаване на населението на голяма част от общините в активния туристически сезон от май до октомври.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега