Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Комисия към Столичния общински съвет прие доклад за преместване на Паметника на Съветската армия

Комисия към Столичния общински съвет прие доклад за преместване на Паметника на Съветската армия

Предстои утре докладът за преместването на паметника да бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание днес прие доклад, с който възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия", който е държавна собственост, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София, съобщава БТА.

В доклада е записано, че се изисква от областния управител на София да "предприеме всички необходими фактически и правни действия" по преместването на паметника.

Още през март 2020 г. общински съветници от групата на "Демократична България" в СОС внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес. Предложението бе подкрепено от общинските съветници от групите на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, колегите им от групата на "БСП за България" напуснаха залата, а Димитър Антов от "Патриоти за София" не участва в гласуването.

В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът "Паметник на Съветската армия" е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава), не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи. Водена е дългогодишна кореспонденция между Столична община, район "Средец", областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане на монумента, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа, пише в доклада от 2020 година.

Там е посочено още, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е обиден и представлява издевателство над паметта на нацията ни. "Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е осъден и от Европейския парламент чрез резолюцията "Европейската съвест и тоталитаризма", приета през 2009 г., която "решително и недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими", отбелязват още вносителите.

Предстои утре докладът за преместването на паметника да бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега