Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кунчев: Ако струпванията в големите магазини продължат, ще затворим и тях

Кунчев: Ако струпванията в големите магазини продължат, ще затворим и тях

"Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", заяви още Кунчев.

"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях". Така коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев видеоклиповете от социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

"Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?", възмути се Ангел Кунчев в ефира на bTV. Той бе категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени.

"Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", заяви още Кунчев.

Той подчерта, че за момента по-строгите мерки дават резултат. Има лек спад в заболеваемостта. Смъртността и хоспитализациите обаче вървят с две-три седмици назад. Едва тогава ще се разбере дали мерките имат ефект. Относно разхлабването след 21 декември, Кунчев посочи, че отпускането ще следва ситуацията.

"Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим", каза той.Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. "Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората", каза той.

„Здравето е едно от най-личните неща. Аз зная, че ще има хора, които твърдят, че ваксинирането срещу COVID-19 е неизвестно и страшно, но ги уверявам, че вирусът е по-неизвестен и страшен“, каза още Кунчев. Той коментира, че поставянето на ваксините у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите. Очаква се първата ваксина да получи одобрение на 27 декември, а два-три дни след това да се даде официално разрешение за ползване.

„Дали тези ваксини са сигурни и безопасни, могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация. Ако караме по нормалния път и ваксината дойде след пет-шест-осем години, вероятно проблемът с COVID ще е приключил“, коментира доц. Кунчев. По думите му нито една от компаниите не прескача фазите на изследвания, но целият процес е изключително ускорен.

„Знаете ли защо направиха тези ваксини толкова бързо? Защото всичко беше правено преди това за SARS (атипичната пневмония от преди години, която има някои сходни характеристики със сегашната зараза - б.р.) и ебола. Имаше много голяма степен на готовност“, коментира Кунчев. Главният държавен здравен инспектор заяви, че ще се ваксинира при първа възможност. На въпрос дали може да има късни последствия от поставената ваксина, Кунчев отговори, че „всичко може“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега