Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Не е установена продажба на тютюневи изделия в близост до училищата

КЗП: Не е установена продажба на тютюневи изделия в близост до училищата

796 инспекции в страната са извършени в рамките на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена проверка за продажба на цигари и алкохол в близост до училищата.

796 инспекции в страната саизвършени в рамките на разпоредената от Върховната административна прокуратурамеждуведомствена проверка за продажба на цигари и алкохол в близост доучилищата. Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта, катоповечето от проверките са приключили и предстои да бъдат съставени актове. Товасъобщи председателятна Комисията за защита на потребителите(КЗП) Димитър Маргаритов по BGOnAir.  

Проверките са извършени от КЗП, Областнитедирекции на Агенцията по храните и на органите на МВР. Те са обхваналитърговски обекти от типа на магазини и павилиони за продажба на тютюневиизделия, както и заведения за хранене и развлечения. Проверки са осъществени ив самите училища и лавки, където акцентът е бил върху предлаганите на децата хрании напитки.

"Хубавите новини са, че няма установенапродажба на тютюневи изделия в непосредствена близост до училищата”, коментираМаргаритов. Той посочи, че има един случай, в който е констатирано такованарушение в обект, който не е в района на учебно заведение. Имало и два случая,в които са се продавали в разрез със закона цигари от отворени кутии, което биулеснило учениците да се снабдят с тях.

По думитему останалите констатирани нарушения са чисто потребителски и касаят правото наинформация, по-конкретно – обявяването на цените. Например, в ценоразписа вобекта цените са по-високи, отколкото върху бандеролите на цигарите, катодействително се осъществяват сделки на по-високите цени. 

Санкциите за продажба на тютюневиизделия на лица под 18 години са до 10 000 лв. при първоначално нарушениеи до 20 000 лв. при повторно, а при нелоялните практики достигат до30 000 лв. при първо нарушение и до 50 000 лв. при повторно.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега