Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Почти не се срещат опасни надуваеми артикули

КЗП: Почти не се срещат опасни надуваеми артикули

Маргаритов апелира родителите да внимават и да спазват указанията за употреба.

"Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули. Хващали сме други опасни изделия - детски дрешки, бански костюми с връзки и дребни частици, които лесно могат да се откъснат. Но с надуваемите тази година до момента няма проблем", заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в интервю за в. "Телеграф". По думите му, обаче, е важно потребителите също да упражняват контрол и да сигнализират при забелязани нередности.

"Когато става дума за деца, най-малкото съмнение би трябвало да бъде знак да не се купува от потребителя", обясни още той. Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и др. председателят на КЗП уточнява, че има утвърдени стандарти за безопасност и правила за експлоатация.

"Важно е от какви материали са произведени, по какъв начин са слепени частите, така че да нямат остри ръбове. Как е монтиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, за да не може да се отваря лесно", дава примери той. Маргаритов обръща внимание, че е задължително върху самия артикул с определена големина на шрифта да има информация за условията и начина на ползване – минимални и максимални възраст и тегло на потребителя и т.н.

"Артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като опасен и се изважда от пазара. Същото се прави и ако се открие несъответствие с всеки друг параметър на стандартите", категоричен е председателят на КЗП.

"Имаме много добро взаимодействие с Агенция Митници. Често потенциално опасните стоки се залавят още на границата. През миналата година бяха задържани близо 6200 броя надуваеми дюшеци, аксесоари за плуване, внос от Близкия изток, още на границата. Нямаха никакви документи и не отговаряха на стандартите", казва още Маргаритов. Той акцентира върху това, че трябва да се внимава дори когато артикулите са напълно безопасни.

"Тези стоки може да отговарят на всички изисквания, които стандартите предявяват към тях, но ако се борави неправилно с тях и ако им се предоверим, тези „асистенти“ на плуващите, може да предизвикат много опасни инциденти. Затова  винаги  съветваме: Независимо, че детето има пояс, раменки или и двете, във водата то трябва да бъде  наблюдавано. Защото има изследвания, които показват, че на много плитка вода, дори на  5-7 см, може да се удави дете. Това е  стока,  предназначена за улеснение за придвижване ввъ водата, а не е спасителят", добавя Маргаритов.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега