Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН започва проверки на поясите, надуваемите играчки и слънчевите очила

ДАМТН започва проверки на поясите, надуваемите играчки и слънчевите очила

Кампанията отново ще премине под мотото "Безопасно лято"

И тази година от Главна дирекция "Надзор на пазара" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще реализират сезонна кампания за масирани проверки на предлаганите стоки, най-често употребявани през летните месеци -  слънчеви очила за различни възрасти, надуваеми детски играчки и туристически газови бутилки.  Кампанията отново ще премине под мотото "Безопасно лято" и ще продължи три месеца.

Първият акцент ще бъдат именно слънчевите очила. Припомняме Ви, че миналата година от ДАМТН провериха 457 различни марки и модели, предлагани за продажба в над 250 търговски обекта, разположени на територията на цялата страна.

Установено бе, че 287 модела очила съответстват на изискванията. За 170 модела са констатирани различни несъответствия, като в това число са:
– 45 модела са били без маркировка за съответствие СЕ;
– 156 модела са били без инструкция за употреба на български език.

На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение, а за продуктите без маркировка за съответствие СЕ са  издадени заповеди за спиране от разпространение.

ВАЖНО ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ!

При избора на слънчеви очила да се обърне внимание на някои от следните моменти:

- Върху продукта, производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие СЕ. Знакът СЕ удостоверява, че при производството на очилата са спазени европейските норми за безопасност.
- Очилата трябва да се придружават от инструкции и информация за употреба, съставена от производителя и преведена на български език.
- Производителят предоставя ЕС декларация за съответствие заедно с всяко лично предпазно средство или включва в инструкциите и информацията интернет адрес, на който тя  е достъпна, в изпълнение изискванията определени в Регламент 2016/425/ЕС.
- От инструкцията за употреба, потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който може да бъде обозначен с цифрите от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите очила се повишават.
- Потребителят трябва да знае, че слънчевите очила с филтри от клас 4 не трябва да се използват при шофиране. Това предупреждение e задължително да бъде записано в инструкцията за употреба.
Трябва да е обявен начинът на почистване на продукта, срокът на годност на слънчевите очила при тяхната предвидима употреба.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега