Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Зрелостниците с най-високи резултати от матурите ще могат да получат допълнителна стипендия

Зрелостниците с най-високи резултати от матурите ще могат да получат допълнителна стипендия

Те ще вземат по 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки.

Зрелостниците с най-високи резултати от матурите ще могат да получат допълнителна стипендия от 100 лева месечно, ако продължат образованието си в университет в професионални направления, които са важни за българската икономика - педагогически, физически, химически и инженерни науки.

Право на тази стипендия ще имат студентите, които са сред първите 10% с най-високи оценки на ДЗИ по български език и литература, а на втория ДЗИ имат резултат, равен или над средния за страната. Същата стипендия могат да получат приетите в приоритетни направления във висшите училища, ако са имали равен или над средния за страната успех по БЕЛ и са сред първите 30% по резултат на втори ДЗИ по „Математика“, по „Физика и астрономия“ или по „Химия и опазване на околната среда“, информират от просветното ведомство.

Допълнителната стипендия се отпуска за първи път от предстоящата учебна 2020/2021г. Зрелостниците с право да се възползват от тази стипендия ще получат съобщение, когато проверяват резултатите си от ДЗИ на zamaturite.bg. Те трябва да бъдат готови и оповестени в срок до 15 юни.

45 616 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, а 35 164 младежи се явиха на втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Тази година най-много ученици - 11 711, избраха да се явят на изпит по английски език. По биология и здравно образование положиха изпит 8 926. Изпит по география и икономика избраха 4 431 ученици, а философският цикъл бе предпочетен от 4 326 зрелостници. На математика се явиха 2 496, а по история и цивилизация – 911. Изпит по химия и опазване на околната среда държаха 184 зрелостници, а по физика и астрономия - 194.

След английския, най-много желаещи да се явят на матура по език са учениците, избрали немски – 912. След него се нареждат тези с френски – 372, с руски – 317, с испански – 315 ученици. Най-малко зрелостници – 69, са избрали изпит по италиански език.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега