Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП с практични съвети за организирането на лятната почивка

КЗП с практични съвети за организирането на лятната почивка

Маргаритов формулира няколко практични съвета за планирането на добра лятна почивка.

„Обикновено най-честите проблеми прилятната почивка са свързани с разминаване между очакваното и реалното намястото, което сме избрали да почиваме. Това може да се прояви по доста начини– от транспортирането до избраната от нас дестинация, през настаняването в съответнияхотел или друг обект до някои недобросъвестни практики, на които бихме сенатъкнали. Точно затова ние се опитваме да бъдем полезни, като даваме разумнисъвети.” Това заяви Димитър Маргаритов,председател на Комисията за защита напотребителите (КЗП) в интервю по "BG On Air".

Маргаритов формулира няколко практични съвета за планирането на добра лятна почивка. На първо място той посочи проучването на дестинацията. По думите му, най-важното при планирането на отпуска е да се уверим, че сме подбрали чисто географски подходящото място в зависимост от нашите предпочитания – културен, морски, планински туризъм. Важно е да проучим особености като валутата, държавно устройство, потребителското законодателство и т.н.

"Що се отнася до самотомясто за настаняване – хотел или друго подобно, то наистина не бива да седоверяваме сляпо на някакви илюстративни материали, особено когато сме ги виделисамо при един търговец. Винаги е добре да съпоставим повече оферти, а такива нелипсват особено в онлайн пространството”, препоръча Маргаритов. От съществена важност е да се информираме и за всичко, което не влиза в пакетната цена.

„Обикновенопри организирано туристическо пътуване се предлагат атрактивни допълнителниекстри, за които обаче се заплаща отделно. Ако е предвидено посещение нанякакви забележителности, трябва да проверим дали при самото транспортиране,освен с официален транспорт за определени участъци, се налага и ползването наводен – например ферибот, и дали цената за него е включена във всички транспортниразходи по пакета. Респективно – обратната страна на монетата – какво не севключва, за да сме подготвени и да можем да реагираме на място”, обясни Маргаритов.

Ръководителят на институцията разясникакви са правата ни в случай, че има разминаванемежду договореното и изпълненото.

„Не е необходимо да изчакваме да севърнем от пътуването, за да предявим рекламация. Можем да го направим веднагана място, особено при организираните пътувания, когато представител натуроператора трябва да придружава съответната група. След завръщането си можемда настояваме пред търговеца да получим обезщетение за това, че ни е заблудил”, разясни Маргаритов.   

За да се минимизира рискът от това даостанем излъгани и въобще да не се състои пътуването, което сме планирали,трябва да проучим внимателно съответния туроператор, съветва още председателят на КЗП. На първо място – дали е вписан във водения отМинистерството на туризма регистър на регистрираните туроператори и далипритежава валидна застраховка „професионална отговорност”, тъй като това би били инструментът, чрез който се удовлетворяват основателните претенции напотребителите, когато има някакъв проблем с пътуването.

Разбира се, проверкатана туроператора може да включва и събиране на мнения, включително и всоциалните мрежи, като тук веднага правим уговорката, че това не е най-чистатамонета, тъй като понякога е възможно да има и различни мнения, които да не сасъвсем обективни по една или друга причина. Маргаритов подчерта,че писменият договор е важен, защотое доказателство за това кой какви ангажименти е поел и когато те не са билиизпълнени, какво трябва да направи, за да обезщети претърпелия вредипотребител.

В края на разговора Маргаритов сподели личния си подход при организирането на своята почивка.

„Обикновено проверявам на повече от едно място това, което смятам да реализирамкато програма. Избирам оптимума не само от гледна точка на най-ниската цена, нои на различните допълнителни услуги, които могат да се предлагат, беззадължително да са безплатни. Ако пътувам с туроператор, задължително проверявамнеговата надеждност и всички детайли – писмения договор, ваучерите – като еднагаранция за решаване на проблема по-лесно, ако такъв настъпи. И, разбира се, чевремето ще бъде хубаво.” 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега