Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Легенда на тениса в Бургас: Имате отлични условия, тук може да се играе през цялата година

Легенда на тениса в Бургас: Имате отлични условия, тук може да се играе през цялата година

Евгени Кафелников е бивш руски тенисист, достигнал до №1 в световната ранглиста. В знаменитата си кариера той е спечелил 2 турнира от Големия шлем на единично – Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“ през 1996 г. и Australian Open три години по-късно.

Евгени Кафелников е бивш руски тенисист, достигнал до №1 в световната ранглиста. В знаменитата си кариера той е спечелил 2 турнира от Големия шлем на единично – Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“ през 1996 г. и Australian Open три години по-късно. Освен това, Кафелников достига и до Олимпийския връх, печелейки златен медал от Игрите в Сидни през 2000 г. От няколко дни знаменитият руски бивш тенисист е в Бургас, където придружава талантливи деца от родината си за участието им в изключително силния турнир за юноши и девойки до 14 г. на Тенис Европа. Надпреварата, с подкрепата на Българска федерация по тенис (БФТ), се провежда при отлични условия на ТК „Авеню“ в морския град. 

- Г-н Кафелников, в България сте заради турнира за юноши и девойки до 14 г. на Тенис Европа. Какви са впечатленията ви от надпреварата и от участниците?
- Впечатленията ми са отлични. Това е турнир, който е от първа категория. Нивото на участващите юноши е много високо. Придружавам няколко юноши от Русия. Наслаждаваме се на страхотния турнир, който се получава. 

- За първи път в Бургас се провежда юношески турнир от подобна категория. Справят лис е домакините с това предизвикателство?
- Напълно убеден съм, че турнирният директор, федерацията по тенис и всеки един човек, свързан с организацията, са положили максимални усилия за провеждането на турнира. Децата се чувстват така, сякаш са си у дома. Домакините са изключително гостоприемни. Хотелът е страхотен, кортовете са с високо качество. Всичко необходимо ни се предоставя и няма от какво да се оплачем. Покрити са най-високи стандарти за провеждането на турнир от първа категория. 

- Виждаме много обещаващи таланти. Кое, според вас, е по-важно: да разчиташ на таланта си или да тренираш здраво?
- Ако искаш един ден да бъде супер звезда, то трябва да притежаваш сплав от двете. Виждаме много талантливи юноши, но и такива, които нямат чак такъв талант, но пък полагат много усилия в тренировките. На тези години аз бих предпочел децата да слушат съветите, които получават от треньорите и да работят здраво. Само така уменията им ще се усъвършенстват и те ще се развият в правилната посока. Отдаденост и здрава работа – това е моята рецепта. 

- Това не е първото ви посещение в България, нали така?
- Да. Вярвате или не, бях тук през 1992 г., тогава бях само на 18 г. Участвах в няколко турнира в София и Пазарджик. Минаха повече от 30 години. Трудно е да се направи съпоставка какво беше когато аз играех и какво е сега. И тогава, и сега, ако не полагаш максимални усилия на тренировки, няма как да си успешен на корта. 

- Според вас, сега по-трудно ли е да се направи пробив от юношеския към професионалния тенис, ако сравним с времената, когато вие сте били в тази позиция?
- Нямам завършен отговор, трудно е да се каже. Сигурен съм, че сегашното поколение имат известни предимства, в сравнение с моята генерация. Ние имахме други предимства. В края на деня най-важното е балансът: да разполагаш с достатъчно добра инфраструктура, за да можеш да осигуриш условия за игра на децата. Тук в Бургас условията са отлични. Реално може да се играе тенис през цялата годината.

 - В навечерието на „Ролан Гарос“ сме. За първи път от много години няма изявен фаворит за трофея. Каква е вашата прогноза?
- Да, точно така. Забавно е, защото вчера един ваш колега от Русия ми зададе същия въпрос. Факт е, Рафаел Надал няма това предимство, което имаше в предишните години и сега турнирът е много по-отворен. Въпреки това ще бъде много трудно да се изправиш срещу Рафаел Надал, защото това е неговият турнир, неговият корт, неговият дом. Моето мнение, че има минимум 10 момчета, които могат да спечелят „Ролан Гарос“ тази година. 

- През последните две години тенисисти от Русия спечелиха Мастърс турнири на червено. Миналата беше Медведев, тази Рубльов. Може ли някой от тях да спечели „Ролан Гарос“?
- Има много въпросителни. „Ролан Гарос“, според мен, е най-трудният за печелени турнир – заради настилката, заради формата, заради всичко. Трябва да бъдеш много силен психически. Няма как да спечелиш случайно „Ролан Гарос“. Ако спечелиш титлата в Париж, това означава, че си бил по-добър от останалите.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега