Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лекари: Психотестовете за учители могат да станат причина за дискриминация

Лекари: Психотестовете за учители могат да станат причина за дискриминация

Наредбата на здравното министерство за задължителни психопрегледи на учителите не може да защити децата от учители с личностни промени, които могат да са истински опасни, смятат психиатри.

Наредбата на здравното министерство за задължителни психопрегледи на учителите не може да защити децата от учители с личностни промени, които могат да са истински опасни, смятат психиатри. Напротив, тя може дори да бъде опасна, тъй като може да станат причина за тежка дискриминация и стигма.

"Чиновниците от здравното министерство проявяват една удивителна некомпетентност и безпросветност по отношение на психичните заболявания. Заболяването само по себе си не предполага опасност и риск за хората. Не трябва да бъде оценявано заболяване, защото ако на базата на този признак човек бива дисквалифициран, то това представлява форма на дискриминация, защитена от закона", коментира психиатърът д-р Владимир Сотиров пред камерата на БНТ.

Получава се противоречива ситуация, в която преподавател с една от диагнозите няма как да преподава, но няма и как да бъде уволнен, тъй като позицията му е защитена от друг текст на закона. Специалистите посочват още, че в списъка са включени заболявания, които не поставят децата в пряк риск, но са пропуснати други - по-сериозни отклонения и личностни разстройства.

"Истински опасните хора за децата, които малтретират емоционално, психологически и при това системно увреждат нашите деца в училище това са нарцистичните психопати. Такова разстройство не е упоменато в тази наредба", коментира още д-р Сотиров. В текста обаче присъства туберкулозата, например, която си е съвсем лечима и не може да е повод за прекратяване на трудов договор.

"Т.е. не трябва да бъде оценявано само наличието или липса на заболяване, а до колко, до каква степен и по какъв начин това заболяване повлиява способността на учителя, на служителя да изпълнява, да се справя адекватно със задълженията произтичащи от неговата длъжностна характеристика", допълни д-р Сотиров.

Специалистите обобщават, че в действителност самите учители са поставени в риск от стресовата среда, в която работят. Те обаче нямат защита от нея и се налага да се справят с напрежението сами. А текстът на тази наредба се приема за допълнително наказание и допринася за стреса в сферата на образованието.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега