Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лекуват деца с диабет със стволови клетки

Лекуват деца с диабет със стволови клетки

Надежда за по-добро лечение на над 70 заболявания дават експериментални терапии със стволови клетки. Това съобщиха по време на XII Национален конгрес по акушерство и гинекология пред български лекари двама от най-известните изследователи в тази област проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз.

Надежда за по-добро лечение на над 70 заболявания дават експериментални терапии със стволови клетки. Това съобщиха по време на XII Национален конгрес по акушерство и гинекология пред български лекари двама от най-известните изследователи в тази област проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз от Институт за проучване на възможните приложения на стволовите клетки в Лион, Франция. Увеличават се възможностите за лечение на чернодробни увреждания, диабет и исхемичен мозъчен инсулт, предаде сайтът  www.hospital.bg, медиен партньор на форума.

Конгресът събра чуждестранни специалисти от Япония, Израел, Франция, Македония, Сърбия, Гърция, Чехия и Италия в Пловдив. „Преди 15 години никой не беше чувам за стволовите клетки. Темата не беше популярна. Но през последните 3 години журналистите пишат много активно за това и обществото като цяло е много по-добре запознато с това как се взимат стволови клетки и за какво могат да се използват те", обясни Гилермо Муноз, директор на Cryo-Save в Испания. По думите му силен тласък в тази посока са дали принц Фелипе и принцеса Летисия, които са съхранили стволови клетки на своето първо дете. Този акт е бил широко отразено в испанската преса.

След 2007 г. темата за стволовите клетки става много актуална в Испания и все повече хора се замислят за бъдещ на своите деца, осигурявайки им възможно най-доброто лечение за в бъдеще. "За онези, които все още се съмняват, че терапията със стволови клетки е възможна, ще кажа, че ние успяхме да създадем мини черен дроб при лабораторни условия", каза д-р Нико Фораз. От презентацията му стана ясно, че учените са ползвали не само клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв, което е по-масовият вариант, а и клетки от самата пъпна връв. От тези недеференцирани клетки те са успели да отгледат клетки на чернодробна тъкан в специални биогенератори, които се въртят по определен начин и зададена скорост. Така за 5 дни от стволовите клетки е създаден т. нар. мини черен дроб. Прилагани са за спасяване на деца с тежки интоксикации след прием на много лекарства. "За масово лечение със стволови клетки е рано да се говори, но на всички е ясно, че това е бъдещето на медицината. Много скоро тези недеференцирани клетки ще могат да се ползват при деца с болести вследствие на кислородна недостатъчност при раждането и мозъчна исхемия. Организмът на децата поначало има способността по-бързо да регенерира и когато се подсили със стволови клетки този процес се ускорява още повече", каза проф. Колин Макгъкин от изследователския център в Лион, Франция.

 В Съединените щати вече са излекувани десетки деца с диабет, съобщава още www.hospital.bg. Използвани са техни собствени стволови клетки от запазена пъпна връв. Заболяването не е бил излекуван напълно, но болестта е била подтисната и значително са намалели уврежданията. Учените са експериментирали и с пациенти в Хюстън, на които са били поставени стволови клетки в мозъчните участъци, които са оставали дълго без кислород при катастрофи. Оказало се, че тези участъци се възстановяват много по-бързо. Подобни са резултатите при исхемични мозъчни инсулти. Надеждата е, че занапред от стволови клетки ще може да се отглежда изкуствена мозъчна тъкан.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега