Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лични карти с чип през 2017-а няма да има

Лични карти с чип през 2017-а няма да има

Лични карти с чип за електронна идентификация няма да има. Или поне не от догодина. Това стана ясно, след като Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите, съобщават националните медии. Инициатор бе председателят на тази Комисия - депутатът от ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Лични карти с чип за електронна идентификация няма да има. Или поне не от догодина. Това стана ясно, след като Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност отхвърли текстове от проектозакона на електронна идентификация, които предвиждаха въвеждането на чипове в документите, съобщават националните медии. Инициатор бе председателят на тази Комисия - депутатът от ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Припомняме Ви, че парламентът вече разгледа и прие на първо четене промени в Закона за електронната идентификация, които предвиждаха промяната на личните ни документи. Това се случи през януари т.г. Чипът в личната карта трябваше да съдържа цялата информация за гражданина, включително и електронен подпис.

Новите лични карти с чип трябваше да започнат да се издават догодина, като пълната подмяна на личните документи у нас да приключи до 2021 година, когато всеки нашенец щеше да разполага с такава лична карта. Наскоро, обаче, обществената поръчка за системата за издаване на нови лични документи бе спряна, заедно с редица големи търгове, от премиера Бойко Борисов.

Реформаторският блок се възпротиви на отмяната с твърдението, че това ще отложи и забави въвеждането на електронното гласуване и електронното управление като цяло. Цветанов, обаче, коментира, че за да се променят личните карти, е необходимо изменение не само на Закона за електронната идентификация, но и в Закона за българските лични документи.

Едва след като въпросът бъде разгледан от всички компетентни органи, тогава вече ще се заговори отново дали и кога личните ни карти ще бъдат чипирани, стана ясно от изявлението на Цветанов. Междувременно той вметна и че не е задължително електронната идентификация да бъде вградена в личните документи. Такава може да бъде издадена и допълнително.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега