Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лични нападки и спорове между депутатите при дебатите за правителство на ГЕРБ-СДС /Видео/

Лични нападки и спорове между депутатите при дебатите за правителство на ГЕРБ-СДС /Видео/

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се върна в залата и се обърна към ПП-ДБ. "В трудни ситуации ние се подкрепихме. Било е взаимно, ако е имало ползи, те са общи, ако е имало негативи, те са общи", заяви той. И се обърна към Петков да не прикрепят ГЕРБ към ДПС.

Депутатите дебатират и гласуват проектокабинета на ГЕРБ-СДС начело с Росен Желязков за министър-преседател. Точно в 13:00 председателят на НС Рая Назарян поднови заседанието на парламента. Указът на президента за гласуване на кабинета беше издаден на 1 юли. Депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова представи кандидатурата на Росен Желязков за премиер, предава Dariknews

„Ако подкрепите Росен Желязков, то той ще бъде достоен премиер на България“, каза Петкова. От своя страна той представи и структурата на кабинета, както и имената на министрите.

"Предложеното правителство на ГЕРБ-СДС има за основна задача да преодолее три основни дефицита - дефицит на доверието и легитимността, дефицит на целеполагането и целепостигането, дефицит на правоприлагането. В последните години българското общество преживява една от най-тежките политически кризи от създаването на съвременната българската държава. Липсата на лидерство и отговорност бе проведено с експерименти с неясен смисъл. Войната между институциите и фрагментирането на обществото на твърди партийни ядра, които са противопоставени хронични, са на път да превърнат политическата криза на криза на демокрацията", заяви Росен Желязков от парламентарната трибуна и добави, че това води до безкритичен популизъм.

От началото на демокрацията са проведени 15 парламентарни избори, от тях 4 са редовни, посочи той. "Кредитът на доверие на избирателите 90-та година започва с 83% участие, за да стигне до 34% на последните избори. 21-ва година има 4 избора - 3 парламентарни и един президентски. Средно в последните 3 г. в България се провеждат избори на всеки 6 месеца", заяви той.

ПП-ДБ

„За последните 3 години само ни от ПП–ДБ успяхме да сформираме редовни правителства, които осигуриха по-високи доходи на хората. В резултат за първи път в историята на България Световната банка ни постави в най-горната група на страните с високи доходи. И двете ни правителства бяха подкрепени в Народното събрание след трудни преговори. За техните приоритетни задачи, определени в управленска и законодателна програма. Получихме политическа подкрепа тук, а след това същите ни свалиха “, каза Николай Денков от парламентарна трибуна. 

Той определи предложения състав като кабинет "забравете за бъдещето".  "Няма как да подкрепим такъв кабинет, защото повечето от неговите приоритети ни разделят. За нас беше приоритет да рестартираме Националната детска болница. Основна цел беше енергийна независимост, а не да губим Пътната карта за "Турски поток". Ако правителството на ГЕРБ днес бъде избрано, ние ще осветяваме всеки опит за злоупотреба на обществени средства за лични или корпоративно-корпулентни цели", изтъкна Денков. И добави, че изборните резултати ги определят като силна и конструктивна проевропейска опозиция.

Докато Денков говореше, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала. След това депутатите от ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова и Костадин Ангелов влязоха в спор с Денков за свършеното през годините и свалените правителство на ПП и ДБ. 

Впоследствие и Делян Добрев се намеси и заяви, че "най-вероятно ще ходим на избори есента" и след това, по думите му, ще дойде проруско правителство, което да обслужва режима на Путин.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков също излезе на трибуната. "Ако Борисов беше казал: "Наистина се покайвам и искам прошка, че съдебната реформа никога не влезе реално в сила. Ако беше казал, че службите на България не работят за българския народ, ако беше казал покайвам се, че не си спазихме уговорката, че два пъти свалих две правителства, дори само с тези две правителства влязохме в категорията на най-богатите страни", посочи Петков.Той се обърна към избирателите и се покая, че не са сложили тези реформи като приоритет, в първия месец да се сложи реформа в сигурността и службите, правосъдната реформа. "Никога повече няма да се изненадате от нас - ще бъдем конструктивни. Ако някой си мисли, че ще сме коалиционен партньор без тези реформи, вие дълбоко се лъжете. Няма да правим никога повече компромис", коментира още Петков.

ДПС

Йордан Цонев от ДПС заяви, че от Движението са направили изводи след последните избори и посочи, че по-нататъшни избори ще доведе до загуба на доверие и загуба на легитимност. „Искам да припомня, че хората са свалили доверието в политическите партии и държавните институции. Казвам го, за да проследите действията на нашата партия. Хората искат да се стабилизира политическия процес и да бъде избрано редовно правителство, да има редовно мнозинство.  Изходът, ако не съставим правителство, е, че още повече ще спадне участието на българите и няма как да бъде прекъсната тази криза, ако не бъде съставен кабинет“, каза Йордан Цонев от ДПС.

Той заяви, че не биха водили разговори с "Възраждане", тъй като мястото на България е в Европа. "България е избрала западния модел, не за друго, но защото 45 години бяхме в източния модел. С всички останали партии ще водим разговори, ако те искат, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне, липса на мнозинство и неизпълнение на приоритетните цели"."Ние ще постъпим държавнически - и при първия, и при втория, и при третия избор", завърши Цонев.

"Възраждане"

"Може ли това правителство, представено от Росен Желязков, да бъде покрепено? Г-н Желязков каза нещо интересно, което обаче не е вярно. Той каза, че за първи път се представя кабинет без осигурено политическо мнозинство", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов."Преди 11 г. моделът беше почти същия - Орешарски без да разполага с пълно мнозинство, но разчитайки на Волен Сидеров и на "златния пръст" избраха правителство. Това правителство катастрофира. Тогава катастрофира и партията, която се довери на ДПС – БСП. Катастрофира и БСП, защото оттогава от 1 млн. избиратели се сринаха на 150 хиляди. Няма избирател на ГЕРБ, което вие да направите и това да е подкрепено от ДПС. Няма ваш избирател, който да е гласувал за вас и да стане патерица на ДПС. Няма такъв сред вас, който иска да е притурка на Пеевски и ДПС", посочи Костадинов.

Няма нищо лошо във възможността да отидем на нови избори, макар че ние от „Възраждане“ смятаме, че не е невъзможно този парламент да излъчи кабинет, изтъкна още той."Решението, което трябва да вземем, е да не подкрепим този кабинет. И да се потърси как да се заобиколи ДПС. Не ни интересува западен, северен, източен или южен модел. Искаме България такава, каквато са я искали нашите предшественици - свободна България", заяви Костадинов.

Иван Иванов от БСП го репликира, че на два пъти благодарение на БСП е избиран президент на България и от "Възраждане" да не дават оценки.

ГЕРБ-СДС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се върна в залата и се обърна към ПП-ДБ. "В трудни ситуации ние се подкрепихме. Било е взаимно, ако е имало ползи, те са общи, ако е имало негативи, те са общи", заяви той. И се обърна към Петков да не прикрепят ГЕРБ към ДПС. "Ние досега имахме нужда от осъзната подкрепа от десетина депутати да си поемем цялата отговорност. Искам да питам на кого дадоха българските избиратели това право - такава избирателната система и в момента имаме такова зацикляне", коментира Борисов.Той се обърна към ДПС и благодари за подкрепата. 

"Ние сме признателни хора и като има подкрепяме, ние благодарим, независимо коя партия. Ние втори мандат или трети мандат няма да подкрепим, не е демократично с 5-6% да доминират над останалите. Аз се отнасям с уважение към всички. Гледах как Костадинов ви изкомандва и вас, и БСП, и "Величие". Ако президентът даде третия мандат на вас, ще имате правителство", заяви Борисов относно "Възраждане".

"Има процедура, да спрем да се излагаме пред хората, които са дошли тука, те са се наслушали на всичко, в което сме се обвинили, да кажем на българските граждани, че се извиняваме, че молим за пришка, ще се явим пак пред тях. С уважение се отнасям, никого не обиждам, да си пожелаем да се видим след изборите. Да прекратим гласуването, да благодарим на служебния кабинет, че са дошли и да отиваме и да молим за прошка", коментира още Борисов от трибуната.

ИТН

"Ние от ИТН сме последователни и ясни. Няма да подкрепим първия мандат. За нас изходът от кризата е експертен кабинет с третия мандат, който да не е доминиран от никоя политическа сила, защото никоя партия в този парламент няма право да доминира", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

"Ако господин президентът връчи третия мандат на ИТН, ние ще отправим покана до всички партии за разговор за третия мандат за експертен кабинет с ясна програма", добави Йорданов.

Пленарно заседание на 50-о Народно събрание

Пленарно заседание на 50-о Народно събрание

Публикувахте от Народно събрание на Република България в Сряда, 3 юли 2024 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега