Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лихвар получи 5 години зад решетките

Лихвар получи 5 години зад решетките

Наказание 5 години лишаване от свобода ще изтърпи Румен Кузманов, след като влезе в сила първата ефективна присъда на Окръжен съд – Бургас срещу виновен в лихварство и данъчни престъпления.

Наказание 5 години лишаване от свободаще изтърпи Румен Кузманов, след като влезе в сила първата ефективна присъда наОкръжен съд – Бургас срещу виновен в лихварство и данъчни престъпления.            

Срешение от 02.06.2014 г. Върховният касационен съд остави в сила съдебния актна Апелативен съд - Бургас, с който се потвърждава присъдата на първатаинстанция. Снея Кузманов е признат за виновен в това, че през периода 01.01.2007 г. до31.12.2009 г. в гр. Бургас като физическо лице, без съответното разрешение, еизвършвал дейност по занятие – банкови сделки по Закона за кредитнитеинституции, за които се изисква такова разрешение. Той предоставял паричникредити срещу договорена лихва, като на 8 лица е дал девет кредита, с различналихва върху главницата - от 5%, 8%, 10%, 15%, 30% или дори 40%. От тазипрестъпна дейност той е получил значителни неправомерни доходи – лихви отраздадени заеми в размер на общо 43 147 лв.            

Затези 9 деяния Окръжен съд – Бургас го е наказал с 5 години лишаване от свободаи му е наложил глоба в размер на 5 000 лв. Решаващият съд го е оправдал пообвинението да е получил неправомерни доходи от лихви по раздадените заеми заразликата над сумата от 43 147 лв. до сумата на първоначалното обвинение от 104561 лв.           

Съссъщата присъда Кузманов е признат за невиновен по обвинения за други 9 деяния –предоставени заеми, от които  да еполучил неправомерни доходи в размер на 60 014 лв. Сприсъдата Окръжен съд – Бургас го признава за виновен в това, че като управители собственик на капитала на фирма в гр. Бургас, в подадена годишна данъчнадекларация по  ЗКПО за финансовата 2004г., е потвърдил неистина, като вместо реалната данъчна основа в размер на 314472 лв. е декларирал годишен корпоративен данък в размер на 3 966,17 лв. и еизбегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 61 322 лв.            

Вгодишна данъчна декларация по ЗОДФЛ е потвърдил неистина относно размера на дължимияданък за 2005 г., като вместо реалната данъчна основа в размер на 102 661,75лв. е декларирал доходи като физическо лице  в размер на 1 629,90 лв., като избегнал плащанетона данъчни задължения в особено големи размери – 24 098,80 лв.            

Вподадената годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ за 2006 г., той е деклариралдоходи като физическо лице в размер на 6 029,59 лв., с което избегнал плащанетона данъчни задължения в особено големи размери – 5 472,10 лв.Затрите деяния Окръжен съд – Бургас е наложил на Кузманов общо наказание 2 годинилишаване от свобода.Съдъте определил той да изтърпи по-тежкото наказание – 5 години лишаване от свободаи е присъединил към него наказанието глоба в размер на 5 000 лв. Решаващият съде постановил той да изтърпи отделно отложено наказание 6 месеца лишаване отсвобода, наложено му през 2002 г. от Окръжен съд – София. Окръжен съд – Бургасе отнел в полза на държавата придобитото от него чрез престъплението лихварствои го осъдил да заплати сумата от 43 147 лв.            

Върховниякасационен съд се е произнесъл по жалба на подсъдимия, който е поискал отмянана решението на въззивния съд и връщане на делото за ново разглеждане илиоправдаване на подсъдимия.ВКСнамира, че жалбата е неоснователна. Касационната проверка установява, че Окръжени Апелативен съд - Бургас се положили усилия да открият обективната истина и саизяснили всестранно и пълно фактическата обстановка. Те са приели за установенисамо обстоятелствата по обвинението, които са доказани по категоричен инесъмнен начин, а по недоказаните обвинения - подсъдимият е оправдан.            

ВКСкоментира, че първата и втората съдебни инстанции обстойно са изследвалидоводите на страните и задълбочено са отговорили на всеки техен довод. Обръщасе внимание, че Кузманов е действал като кредитна институция, което енедопустимо според Закона. Той не е имал разрешение да извършва по занятиебанкови сделки нито в качеството му на физическо лице, нито като едноличенсобственик на капитала на фирма, „възползвал се е от затруднението на лицата –заемоискатели, за да им наложи непосилни за тях и изгодни за него условия накредита, за лесна и бърза печалба от лихви, високи и разорителни задлъжниците“.

Съставът на Върховния касационен съд намира за неправилнотвърдението в жалбата на подсъдимия, че той не следва да носи отговорност пообвинението за укрити данъци, тъй като не бил съставил и подписал тритеинкриминирани данъчни декларации.  Посочва се, че отговорността за вярното имдокументиране изцяло тежи върху Кузманов като данъчно задължено лице. ВКСприема като правилен и извода, че подсъдимият е съзнавал неистинността наданните в данъчните декларации като по този начин съзнателно и умишлено еизбегнал установяването и плащането на данъчни задължения.            

ВКСотбелязва, че Окръжен съд – Бургас правилно е определил наказанието наподсъдимия като е преценил високата степен на обществена опасност и на дветепрестъпни посегателства и е отчел механизма и продължителния период наизвършване на деянията, броя на сключените сделки, размера на придобититенеправомерни доходи, както и броя на отделните данъчни престъпления, иобремененото съдебно минало на дееца. От друга страна съдът е съобразилсмекчаващите вината му обстоятелства – напреднала възраст, недобро здравословносъстояние, добри характеристични данни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега