Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лятно кино "Яворов" отново ще посреща публика под звездния си купол

Лятно кино "Яворов" отново ще посреща публика под звездния си купол

Обичаното от всички жители и гости на Поморие Лятно кино „Яворов” скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол. Още с проектирането си през 1977 г., обектът е бил замислен така, че не само да служи за прожекции през топлите месеци, а да се превърне в летния културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летен театър”.

Обичаното от всички жители и гостина Поморие Лятно кино „Яворов” скоро отново ще приветства своята публика под богатияси звезден купол. Още с проектирането си през 1977 г., обектът е бил замислентака, че не само да служи за прожекции през топлите месеци, а да се превърне влетния културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летентеатър”.

През изминалите близо 40 години атмосферните условия иексплоатацията бяха оставили своя дълбок отпечатък, силно увреждайки фасади,вътрешни помещения, естрада, хидроизолации и други. Това наложи обектът да бъденапълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена. За щастиепредприемането на спасителни мерки стана възможно след като през 2013 година Община Поморие си върна собственосттавърху киното, в резултат на дълги преговори с тогавашния собственик.

Благодарение на това днес реконструкцията на един от най-ярките символина града е към своя край. Модерното съоръжение е с оформени исанирани вътрешни помещения и фасада, а амортизираните дървени скамейкиса заменени с удобни седалки, като на предните два реда са оформени “зона лукс”и 4 красиви ложи.Съществуващата “венецианска” настилка по амфитеатъра епочистена и поправена. Настилките на външните пространства са възстановени стеракотени плочи, издържащи на атмосферни влияния и продължително натоварванеот голям брой хора, а повърхността им не позволява подхлъзване при намокряне.

Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията ичасти от вътрешната и външната дограма. Въпреки значителния ремонт,уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов” е напълно запазен така,както и неповторимата му пленителна атмосфера.В обхвата на проектае включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. Налюбимото място за разходка, от паметника на Яворов до Стария кей, вече сапоставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поетастихове.

Бяха поставени двойно повечепейки за отдих, подмениха се редица стълбове и се инсталираха осветителни телас по-голяма мощност и височина.Прилежащото пространство е озелененос нови и екзотични растителни видове - чинари, явори, ливански и  хималайски кедри. До началото на сезона за цялостнотоозеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придруженас множество цветни декорации.

Така красивата алея отново се доближи допървообраза си от далечната 1968 година и привлича още повече жители и гости награда, почитатели на Яворовото творчество и любители на киното.Проектът се осъществи съвместно сИзпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативнарибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100% осигурено по Оперативнапрограма „Развитие на сектор Рибарство.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега