Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел: Украйна е изпълнила успешно всички критерии за визова либерализация

Мария Габриел: Украйна е изпълнила успешно всички критерии за визова либерализация

„Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и Източното партньорство. Премахването на изискването за визи за украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще представлява конкретно изпълнение на споделената амбиция и поетия от украинския народ ангажимент за мир, стабилност и европейско развитие на тяхната страна, както и за продължаване на реформите“, подчерта Мария Габриел.

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейскияпарламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриелпредстави доклада си за визова либерализация с Украйна пред членовете наКомисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Докладът подкрепяосвобождаването на украинските граждани с биометрични паспорти от изискванетоза виза при престой до 90 дни в Шенгенското пространство. Гражданите на държавите-членкина ЕС вече пътуват безвизово до Украйна. 

Мария Габриел приветства украинските власти и гражданскотообщество за изключително доброто сътрудничество при изготвянето на доклада. Тянапомни, че либерализирането на визовия режим е един от аспектите на всепо-тясното партньорство между Украйна и ЕС.

„Украйна е приоритетна странапартньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и Източнотопартньорство. Премахването на изискването за визи за украинските граждани,които притежават биометрични паспорти, ще представлява конкретно изпълнение насподелената амбиция и поетия от украинския народ ангажимент за мир, стабилности европейско развитие на тяхната страна, както и за продължаване на реформите“,подчерта Мария Габриел.

На следващо място тя отбеляза, че планът за действие залиберализиране на визовия режим и изброените в него критерии (общо 147), коитоследва да бъдат изпълнени преди премахването на визите, е ефективен инструментза насърчаване на дълбоки и трудни реформи.

„Украйна е изпълнила всичкикритерии, свързани със сигурността на документите, управлението на границите имиграцията, обществения ред и сигурността, както и относно външните отношения иосновните права. Европейският парламент потвърждава за пореден път принципа,според който всяка страна, изпълнила всички критерии, може да се възползва от либерализациятана визовия режим“, заяви Мария Габриел. 

Тя предостави допълнителна информация по редицавъпроси, които повдигна на дневен ред в процеса на изготвяне на доклада си с огледвнимателното проследяване на действията на украинските власти в борбата срещукорупцията и във връзка с риска от миграция.

В Украйна бяха създадени триключови органа, които сега са оперативни в борбата с корупцията. Споразумениетоза реадмисия на незаконни мигранти между ЕС и Украйна е едно отнай-ефективните, което показва, че страната е надежден партньор за смекчаванена миграционните рискове.

Мария Габриел подчерта, че критериите, довели довизова либерализация, следва да бъдат изпълнявани и след влизане в сила нарешението.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега