Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Калангерова: Не спах от вълнение, този отбор пише история

Мария Калангерова: Не спах от вълнение, този отбор пише история

"Чухме се със Стефани Кирякова, каза ми, че не може да повярва какво има на врата си"

Небивал успех за родната гимнастика. Така определени Мария Калангерова спечелването на златен олимпийски медал (първи в историята ни) от ансамбъла ни на Игрите в Токио. Калангерова, старши треньор в КХГ "Черноморец" и член на Треньорската комисия към БФХГ призна пред PoligrafF.net, че през последната нощ почти не е спала от вълнение. Емоциите са още по-силни, след като нейна възпитаничка - Стефани Кирякова, е част от златния олимпийски ансамбъл на България. 

"Почти не съм спала от вълнение. Беше доста инфарктно, напрегнато. След квалификациите вярвах, че момичетата ще успеят да задържат позицията си. Истината е, че с излизане на оценката емоциите надделяха - плаках, смях се, радвах се. Това са нормални неща, след този небивал успех за гимнастиката ни", коментира Калангерова.

А попитана дали вече е успяла да се чуе със Стефани Кирякова, Калангерова отговори така: "Естествено. Веднага след като приключиха, веднага след като излязоха от награждаването, ми се обади. Говорихме, плакахме. Каза ми, че все още не може да повярва какво има на врата си. Но, това е нормално. Няколко дни ще бъде така". 
(Мария Калангерова, снимка: Фейсбук страница на БФХГ)

Калангерова сподели възхищението си от начина, по който момичетата от ансамбъла успяха да издържат на напрежението и да покажат най-доброто от себе си в точния момент - на най-големия спортен форум в света. "В нашия спорт всичко е изключително динамично. Аз бях част от Европейското първенство, което се проведе във Варна. Нашите момичета станаха европейски шампионки във финалите на отделните уреди, но за многобоя не успя да издържат на напрежението. Може би, в огромното си желание на местна почва да се покажат в най-добрата си светлина, допуснаха грешки, които тогава им попречиха. Истината е, че тези момичета в последните два месеца са положили изключително много труд. Те играха буквално чисто нови съчетания. Толкова променени, толкова обогатени... Те буквално успяха да изненадат света с трудността, която изпълниха". 

Относно претенциите на рускините, които се почувстваха ощетени, Калангерова сподели: "Рускините също допуснаха грешки. При това грешки, които обикновеният зрител не може да види както професионалиста треньор, съдия и прочие. Фактът е, че в изиграването на топки и на финала допуснаха грешка в едната от размените. Направиха неточности, които понякога остават незабелязани от камерата и от ъгъла, при който се заснема и предава в реално време. В оценката за изпълнение също допускаха неточности, догонваха уреди...За мен оценката им е абсолютно резонна. Да, те може и да имат претенции, че са били ощетени, но истината е, че нашите момичета просто ги превъзхождаха". 

Стефани Кирякова по време на награждаването
 Снимка: Стоп кадър

Какво следва от тук насетне и можем ли да видим Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова и на Олимпийските игри в Париж, които са само след 3 години. "Това е отбор, който пише история. Те са страхотен колектив, уникален екип. Работят изключително много и амбицирано. Във всяко едно предходно състезание даваха заявка, че точно когато трябва ще направят каквото зависи от тях, за да се покажат по най-добрия начин. Аз лично, дълбоко в себе си винаги съм вярвала, че точно на най-важното състезание те ще реализират труда си и това го видя целия свят. Париж 2024? Времето ще покаже. Повечето от ансамбъла ни са млади момичета, трябва да останат заедно за световното първенство, което е след 2 месеца и е отново в Япония. След него ще решават дали ще продължат, или ще изберат да се откажат, когато са на върха. Те са млади, имат път, здрави са, но те сами ще преценят как да постъпят. Аз лично се надявам поне част от тези момичета да останат в следващия отбор, да бъдат гръбнак, стожер на следващия ни състав, но те сами ще преценят как да подходят".

На въпрос каква мотивация можеш да намериш, след като вече си станал Олимпийски шампион, Калангерова отговори красноречиво: "Мотивацията е да искаш да станеш втори път олимпийски шампион (смее се). Момичетата ще си преценят. Всеки, който е минал през тази сериозна цедка и през подобна подготовка знае какво коства тя. Но, увенчани по този начин, само те сами, вътрешно в себе си, ще преценят дали имат характера, силата и постоянството още веднъж да преминат през всичко това". 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега