Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Маските стават задължителни в клас за учениците от 5-и до 12-и клас

Маските стават задължителни в клас за учениците от 5-и до 12-и клас

Мярката ще влезе в сила от 30 ноември, когато започва поетапното връщане на учениците в класните стаи.

Маските стават задължителни в класните стаи за учениците от 5-и до 12-и клас и препоръчителни за учениците в начален етап. Мярката e по предложение на всички социални партньори и бе приета от министъра на образованието Красимир Вълчев. Тя ще влезе в сила от 30 ноември, когато започва поетапното връщане на учениците в класните стаи, предава NOVA.

Масово родители и ученици не подкрепят задължителното носене на маски в час, показва проучване на директорските организации в сферата на образованието. Пак според същото проучване обаче, почти всички директори и учители са на мнение, че маските за ученици трябва да са задължителни. Като причина за това те отчитат сериозния ръст заболели педагози. За това и преподавателите внесоха предложение в МОН маските да са задължителни. Оттам приеха мярката.

По план след 27-и ноември всички ученици ще се върнат в класните стаи, но по график. Така в училищата дневно ще са около 50% от децата. Именно затова и носенето на маски ще е задължително.

"Ще бъде задължително за учениците от 5-ти до 12-ти клас, препоръчително за тези от 1-ви до 4-ти клас. Това е единстевния начин да запазим учителите живи", заяви Диян Стаматов, който е председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/. Мярката ще е неефективна, ако децата носят само по една маска на ден в училище, припомнят педиатрите.

"Всеки родител да сложи три маски в едно чисто найлоново пликче и детето да се научи на всеки два часа да ги сменя, иначе може да има обратен ефект, защото те се напояват със слюнка, с влага, а се знае, че където има топлина и влага има микроорганизми, които се развиват много буйно", посочва д-р Павлина Андреева, педиатър в 14-то ДКЦ, София. Според нея проблем с дисциплината при най-малките няма да има.

"Но буйните тийнейджъри дълбоко се съмнявам, че ще правят номера. Горките учители", допълва тя.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега