Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мая Манолова за ареста на Борисов: Арестите на стотици протестиращи също бяха незаконни

Мая Манолова за ареста на Борисов: Арестите на стотици протестиращи също бяха незаконни

Правителството да подкрепи уязвимите и домакинствата с внесени законопроекти, а не с празни приказки.

„Арестът на Борисов изпълни най-важната си цел – хвърли камък в блатото и накара институциите да се размърдат. Основно прокуратурата, която най-накрая образува досъдебно производство по случая с твърдените подкупи в размер на 700 млн. лв., несъбрани приходи от държавната хазна. А що се отнася до обявяването на ареста за незаконен - няколкостотин задържания на протестиращи по-миналото лято, направени от МВР на Борисов, бяха обявени за незаконни. Няма заповед за арест, която да не е била отменена и да не е паднала в съда.

“Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ и съпредседател на инициативния комитет на Изправи се България Мая Манолова за ТВ1. Според нея важното е, че най-накрая след близо две години наистина институциите бяха принудени да се задействат, защото не е тайна, че главният прокурор пазеше бившата власт и че чадърът над Борисов беше разпънат от Гешев и продължава да е разпънат. Г-жа Манолова коментира, че втози контекст закриването на специализираното правосъдие е наистина добра крачка, но само първа крачка. Губещите от закриването на специализираното правосъдие са приближените на Бойко Борисов, които губят своя чадър и крепител. Беше ясно, че няма как да има развитие по никой от емблематичните корупционни случаи, част от които бяха разкрити от комисията по ревизията, докато съществуват специализираната прокуратура и специализираният съд. Председателят на Изправи се.БГ също така припомни, че на 46-ото Народно събрание не стигнаха само 3 дни, за да се приеме окончателно закриването на спецсъдилищата.

По повод твърдението на ГЕРБ, че не е имало незаконно подслушване, Мая Манолова припомни, че подслушването на стотици протестиращи по време на протестите стана с формалното разрешение именно на специализирания съд - 130 имена бяха извадени от специална комисия в предния парламент, сред които целия екип на Изправи се.БГ, журналисти, обикновени граждани, протестиращи. 

„Те не могат да влязат сега в графата незаконни подслушвания, но това просто няма кой да го каже в парламента. Защото те от формална страна уж бяха законни, но нали разбирате, че обвинението в държавен преврат, във въоръжено въстание, в метеж в това досъдебно производство, по което сме подслушвани всички ние от Изправи се.БГ и други протестиращи, е абсурдно.“ – заяви Мая Манолова и продължи: “Фактите са тези – имаше досъдебно производство, по което бяхме окичени десетки, стотици хора противници на предишната власт, слушани в продължение на месеци, следени, окичени със СРС-та благодарение на спецсъдилищата – бухалките на Бойко Борисов.

“Относно забавянето при приемането на закона този път лидерът на Изправи се България припомни, че закриването трябваше да се случи незабавно според коалиционното споразумение, а вече минаха 4 месеца. Останалите неотложни мерки като новия закон за КПКОНПИ, изборът на нова комисия антикорупция, разпускане и смяна на ВСС и на съдебния инспекторат не се случват и причината за това не е неопитност или липса на гласове.

Манолова допълни: „Тези законопроекти просто не са написани, което поставя въпроса, че по една от темите, по които изглежда, че има единомислие в четворната коалиция, на практика това единомислие и тази воля е само фасадна, защото реалните стъпки ги няма.

“Според нея разправиите в четворната коалиция не са по принципни теми. Те се карат основно за постове, за разпределение на ресурсните министерства, за запазване на най-знаковите части от модела Борисов – държавните дружества, в които просто кадрите на ГЕРБ се сменят с кадри на Нинова. Но там нищо не се променя.

Мая Манолова коментира, че управляващите подмениха вота на собствените си избиратели. Обещаха разграждане на модела на Борисов, което не се случва. Той се надгражда с още обвити във възможности за корупция действия като даването на 1,1 млрд. лв, с които ще се купува зърно или възлагането на допълнителни ремонтни дейности на фирми по прекратени договори. Според нея моделът на управление, което работи за най-едрите, за икономически силните, за близките до властта, а не за гражданите, се възпроизвежда от новата власт. 

Лидерът на Изправи се България беше категорична, че най-големият провал досега на четворната коалиция е именно в социалната сфера. Има огромни непредставени социални групи, чиито интереси не се защитават в парламента. Това са работещите бедни - обещанието и на Нинова, и на част от другите партии за необлагаем минимум върху доходите не се случи. Тя даде пример и с пенсионерите, които бяха измамени с преизчислението на пенсиите. Манолова припомни, че Изправи се.БГ водибезплатни дела на десетки пенсионери, които бяха ощетени с това, че увеличенията на пенсиите за 2017, 2018, 2019 г. не бяха отразени при преизчисляването им тази година.

Мая Манолова посочи и земеделските производители сред непредставените социални групи заради вдигането на осигуровките им, а в момента не получават необходимата финансова подкрепа. По думите ѝ дори вчера и онзи ден е имало спорове в земеделското министерство как да се дават КОВИД помощите. Те отново изключват най-дребните – производителите на плодове и зеленчуци, на картофи, дребните животновъди, малкия бизнес, домакинствата. България и българското правителство са единствените, които не са подкрепили домакинствата в условията на криза. Нито свалиха ДДС върху битовите сметки, нито свалиха ДДС върху основните храни, нито върху лекарствата, нито върху горивата, нито има таван на цените, нито има пряка финансова подкрепа.

„Крайно време е приказките по медиите и пропагандата да бъдат заменени с реални действия на управляващите, защото ако наистина имат намерение да подкрепят уязвимите и българските домакинства, да го направят чрез внесени законопроекти и чрез решения, а не чрез празни приказки.“ – завърши Мая Манолова.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега