Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МБАЛ "Дева Мария" с поредна авангардна операция

МБАЛ "Дева Мария" с поредна авангардна операция

Изключително тежка и високо-рискова операция беше проведена в отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария” Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Изключително тежка и високо-рискова операция беше проведена в отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария” Бургас, съобщиха от лечебното заведение.  В рамките на 7 часа екип в състав д-р Борислав Денчев, д-р Илиян Петров, д-р Тодор Драганов , анестезиолозите д-р Йордан Томов, д-р Златко Янев и сестрите Марина Тодорова и Дора Ангелова, успя да извърши „автовенозен байпас графтинг” с минимални кръвозагуби и без кръвопреливане на пациента.  

57 год. мъж е бил приет в отделението със силни болки, схващане, изтръпване и изстиване на долен крайник  и след направена СТ-ангиография е получил диагноза  „Аневризма на артерия поплитеа и тромбоза на артериите на долни крайници”. Аневризмът е паталогично разширение на кръвоносните съдове, чието спукване е животозастрашаващо.  

Проведената операция остава в медицинските хроники с наименованието „аневризмална поплитеална кранио-каудална деконекция и шънтиране посредством реверсиран автовенозен „екс ситу” феморо-дистален (тибио-перонеален) байпас графтинг”.  

Според д-р Борислав Денчев авангардният момент спрямо обичайните операции от този тип в Бургас се крие в това, че в този случай не е била използвана синтетична съдова протеза, а обърната собствена вена на пациента (v. saphena magna) за инфрагеникуларна (подколянна) периферна артериална реконструкция.  

Провеждането на подобна изключително рискова операция изисква внимателна предоперативна преценка,  високо ниво на болнични условия, много богат инструментариум и отлично подготвен екип, иначе казано неща, с които много малко заведения в Югоизточна България могат да се похвалят – коментира д-р Денчев, който благодари от името на целия си екип на собственика на МБАЛ „Дева Мария” Семир Абумелих и на методическия  ръководител проф. д-р Тодор Захариев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега