Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Медици от Бургас и още 9 области се включиха в лекарските протести

Медици от Бургас и още 9 области се включиха в лекарските протести

Днес в националния протест на личните лекари се включиха и медици от Бургас и още девет области. Протести има и във Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Джипитата обявиха за пореден път, че не протестират за пари, а за ред в системата, информират от Българския лекарски съюз.

Днес в националния протест на личните лекари се включиха и медици от Бургас и още девет области. Протести има и във Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково. Джипитата обявиха за пореден път, че не протестират за пари, а за ред в системата, информират от Българския лекарски съюз.

Бургаските медици излязоха на протест в 10 часа днес, като сборният пункт бе пред МБАЛ - Бургас. Тяхното мото бе "Искаме си медицината в първичната практика", предава "Фокус". Те подчертаха, че не желаят оставката на здравния министър, а искат ред в системата. Желаят и облекчаване на административната тежест, която превръща личните лекари в чиновници. Самият здравен министър - д-р Петър Москов днес се яви пред парламента, за да даде разяснения за ситуацията около протеста.

Междувременно, протестите дадоха и първите резултати. Вчера здравният министър и финансовия му колега Владислав Горанов обявиха, че остава да действа НРД 2015. Към него ще има анекс, който да отрази законодателните промени и новите дейности. Няма да има намаляване на цени в нито една област.

Здравният министър призна, че в проекта на служебния рамков договор е имало намаление на цени на клинични пътеки в онкологията, но след разговор със специалистите грешката е била поправена. Друга спешна мярка, с която правителството отговори на лекарските протести, бе отпускането на 12 млн. лева допълнително, които ще бъдат насочени за високоспециализирани дейности в онкологията.

По предварителна уговорка, във всички населени места, където има ефективни протести на личните лекари трябва да има обявени спешни кабинети, които да изпълняват функциите на джипитата при спешни случаи. Това, обаче, на практика не се случи, пише в-к "Монитор". Близо 1,2 милиона души в цялата страна ще останат без лекар по време на протестите, включително възрастни хора и деца, от общо седем области ще трябва да разчитат изцяло на екипите на центровете за спешна помощ и филиалите им, както и на спешните приемни отделения в областните болници.

Няма нито един неотложен кабинет както в Силистра, така и в цялата област. Населението там е 119 474 души. Във Видин и Монтана има общо три, но няма в останалите градове от двете области. Така там без дежурни доктори остават общо 342 105 човека. В Разградска област (с население 128 871) и Ямболска област (131 447 души) има само по един такъв кабинет, те са в областните градове, в Хасково (246 238 души) кабинетите са два, но нито един в цялата област. В Кърджали (152 808 население) и областта болните по време на протестите на джипитата ще разчитат на спешното приемно отделение на многопрофилната болница и на линейките на центъра за спешна помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега