Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати

Мерките за защита на потребителите от опасни стоки в Интернет вече имат измерими резултати

Така например, електронните цигари и течности (пълнители за тях) попадат в компетенциите на Министерството на здравеопазването и преобладават сред всички изпратени от България сигнали през 2022 г. към Safety Gate.

Когато в европейска държава бъде доказано по безспоренначин, че дадена стока не отговаря на стандартите за безопасност в Европейскиясъюз и крие риск за живота и здравето на потребителите – например, може дапричини нараняване, задушаване,отряване, електрошок и т.н., тя сигнализира чрез портала SafetyGate и тази информация достигаедновременно до 30 държави от Общността, вкл. Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Зада защитят потребителите, компетентните национални органи във всяка от тезистрани предприемат действия по издирването на стоката на територията на технитедържави и ако я открият, разпореждат на търговците да я изтеглят от магазиннатамрежа, да я преработят така, че да премахнат предпоставката, която създава рискили ако това е невъзможно, изискват тя да бъде унищожена и никога повече внасяна/пусканана пазара.   

Това обясни по програма „Хоризонт“ на БНР създателят наонлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връза спредставянето на годишния доклад на портала Safety Gate, като уточни, че системата е заобмен на информация само за нехранителни стоки и посочи, че сред отговорнитеинституции в България са Министерството на здравеопазването, Министерството наоколната среда и водите, Държавната агенция по метрологичен и техническинадзор, КЗП и др.    

Така например, електроннитецигари и течности (пълнители за тях) попадат в компетенциите на Министерството наздравеопазването и преобладават сред всички изпратени от България сигнали през2022 г. към Safety Gate. При тях проблемите обикновено са свързани с недостатъчно информация (липсват указания за употреба, не се посочват рисковете,не е ясно каква доза никотин поглъща пушачът и т.н.), резервоари с по-голям отстандартния капацитет и течности снеприемлив химически състав, като повечето изделия са с произход Китай. 

Моторните превознисредства (резервни части) и изделията за деца (облекла, биберони, шишета за мляко, колички, столчета захранене и др.) са следващите две групи продуктис най-много сигнали, сътоветно 18% и 15%, като рисковете при употребата им саот задушаване, нараняване и химически.  

При над 2100 сигналапо системата през 2022 г., 66 са от България – точно колкото и през предходнияпериод. Реакциите след подадени сигнали са общо над 3900, а от от нашата странаса 325, докато през 2021 г. са 489.  

„Въпреки че контролът върху разпространението на опаснистоки в интерент е по-сложен, тъй като има по-голяма динамика и на глобалниядигитален пазар по-лесно проникват стоки от трети страни, за които статистикатасочи, че произвеждат най-много неотговарящи на европейските изисквания забезопасност продукти, през миналата година европейските институции отбелязватпробив. В резултат на създадения инструментза онлайн наблюдение web crawer за стоки от черния списък на Safety Gate и постигнати договорености с 11 онлайн платформи за сваляне на оферти само за половингодина са придвижени близо 1000 предупреждения, съобщи още Габриела Руменова.   

Тя припомни, че през миналата година Брюксел взе решениеза въвеждане на изискване даден продуктда може да бъде продаван през интернет само ако е наличен икономически оператор(производител, дистрибутор, вносител), базиранв ЕС и той да носи отговорност за безопасността на продукта.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега