Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Милков е обсъдил с Блинкън възможности за заместващи способности за въоръжените ни сили

Милков е обсъдил с Блинкън възможности за заместващи способности за въоръжените ни сили

Двамата са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса, с който разполагаме.

Министърът на външните работи Николай Милков е провел двустранна среща с държавния секретар Антъни Блинкън по време на втория ден от заседанието на външните министри на НАТО в Брюксел.

Двамата са обсъдили възможностите за осигуряване на заместващи способности за въоръжените ни сили заради изтичането на ресурса, с който разполагаме.

На въпрос дали секретарят Блинкън е поел ангажимент, министър Милков отговори утвърдително и също така е заявил, че ще се обърне към Пентагона за тази цел.

Запитан дали е бил обсъждан въпросът България да предостави оръжията, чиито срок изтича, на Украйна и в замяна да получи модерно американско оръжие, той отговори:

"Този въпрос, в този контекст точно, не беше обсъждан. Беше обсъждан въпросът, че ние имаме изтичащ ресурс, и имаме една пропаст на способностите. Защото, примерно да речем, когато на самолетите им изтече ресурсът, което ще стане скоро, ние ще имаме две или три години напред, в рамките на които ние няма да имаме други възможности въобще да защитаваме въздушното пространство. Ще трябва да разчитаме на съюзниците. В този контекст беше обсъждан въпросът. А това какво би станало с наше въоръжени, това е въпрос, който трябва да бъде решен на други нива от парламент, от бъдещо правителство най-вероятно."

Министър Милков изрази надежда, че Швеция ще стане пълноправен член на НАТО до срещата на високо равнище на Пакта във Вилнюс през юли, след като вчера Финландия стана 31-ви член на организацията.

"Намерението е да се достигне до пълноправно членство към срещата на върха във Вилнюс - т.е. срещата на върха във Вилнюс да се проведе във формат 32 страни. И това е постижимо, тъй като между Швеция и Турция има подписан меморандум и на базата на приемането на този меморандум биха могли да бъдат приети известни законодателни промени в Швеция, които по-нататък да доведат до това Турция да вдигне своето вето... Унгария  каза едно нещо - ние няма да бъдем последните, които ще ратифицираме членството на Швеция."

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега