Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Клисарова: Турският няма да е задължителен

Министър Клисарова: Турският няма да е задължителен

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова. Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания.

Майчиният език ще остане със статута на избираем предмет и няма да става задължителен, успокои по bTV новият образователен министър Анелия Клисарова.Тя призна, че е изненадана от подновения диалог по въпроса, предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания. Тогава тя заяви, че редом до учебника за българския език, трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

"Няма да има никакъв нов регламент, нищо не се е променило в последните 19 години, единствено Народното събрание може да създаде задължителен статут на майчиния език", заяви днес Клисарова.Тя обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища. 

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя.По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски, турски има и голям интерес към ЗИП по компютри.

От изказването на Клисарова стана ясно, че спорният казус със сбъркания въпрос номер 3 на изпита за седмокласниците се оказа, че не е бил проблем за младежите.Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна. По думите й матурите в България са доста сериозни и децата тази година са се представили много добре и има повишение на отличните оценки.

За обучението на малките деца образователният министър посочи, че в момента ведомството се старае да обхване максимално 5 и 6-годишните деца и те да бъдат в детски градини и да ходят на предучилищна, за да са подготвени за първи клас. Според нея децата, които не са имали предучилищна подготовка имат трудности с адаптацията в 1 клас.

"4-годишните не бива да ги изолираме и да стоят само вкъщи, те трябва да имат социални контакти с деца на тяхната възраст, защото общуването само с възрастни хора също не допринася за нервно психическото им развитие", заяви Клисарова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега