Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

Министър Стойчева: България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии

Министърът на иновациите растежа се срещна с представители на NASA, SpaceX и Intel

  България и САЩ могат да си сътрудничат в областта на космическите технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща със заместник-директора „Международни отношения“ на NASA Нийл Нюман. В срещата участва и зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов.По време на разговора бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес за България и САЩ в областта на мирното изучаване на космоса. Беше представена програмата Артемис на NASA за изследване на Луната, Марс, комети и астероиди, включително споразумението Artemis Accords, дефиниращо основните принципи за глобално сътрудничество в космоса.

„Стратегическа цел на България е да увеличи участието си в Европейската космическа агенция. Страната ни устойчиво надгражда вноската си по Плана за европейска кооперираща държава и се стреми към асоциирано членство“, каза на срещата министър Стойчева. Тя подчерта, че до момента над 40 български проекта в областта на космическите технологии са финансирани по линия на Европейската космическа агенция, като са участвали над 130 български фирми и научни организации. Сред проектите са прибор, който участва на международен спътник за измерване на радиацията в орбита около Марс, апаратура за предоставяне на информация на борда на спътника Екзо Марс, космическа оранжерия, която ще пресъздава специфичните условия на околната среда за отглеждане на растения в космически условия.

По време на разговора министърът на иновациите подчерта, че България е една от малкото европейски държави, която има свой собствен геостационарен телекомуникационен сателит – България Сат-1. Той покрива Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток, с преимуществено покритие на Балканския полуостров, Средиземноморието и Черноморския регион.В САЩ министър Стойчева и зам.-министър Ангелов се срещнаха и със старши директор „Продажби“ Стефани Беднарек в SpaceX. Тримата обсъдиха възможности за включване на България в международната програма на компанията за подготовка и обучение на астронавти, както и възможности за финансиране на космически проекти. Акцент в разговора беще поставен и върху въвеждането на иновации в областта на телемедицината, образованието, създаване на безопасна среда в училищата и намаляване на последиците при кризисни ситуации.

Министър Стойчева проведе среща и с Алън Томпсън, вицепрезидент на Intel за САЩ и Канада, отговарящ за правителствени отношения и Джордан Хаас, директор за правителствени отношения търговия и международни цифрови политики на компанията. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с изграждане на устойчиви взаимовръзки във веригите за доставки в полупроводниковата индустрия, прекъснати през последните години поради глобални предизвикателства.Изтъкната беше и важността за увеличаване на капацитета на научната и развойна дейност и разширяване на полупроводниковите екосистеми в Европа и по-специално в България и региона на Югоизточна Европа по отношение на производство на чипове, корпусиране, тестване и проектиране на интегрални схеми и системи. Бяха обсъдени и въпроси от взаимен интерес в областта на обучението, квалификацията на човешки ресурси, както и развиване на умения в нововъзникващи технологии.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега