Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Стоянов: Не толерирам никакви форми на насилие, както върху граждани, така и върху полицаи

Министър Стоянов: Не толерирам никакви форми на насилие, както върху граждани, така и върху полицаи

Главен комисар Любомир Николов посочи, че веднага след протеста и приключването на операцията, още на 17 ноември, ръководството на СДВР се е самосезирало по повод разпространените кадри на полицейско насилие и са започнали дисциплинарни проверки.

„Не толерирам и не приемам никакви форми на насилие, както върху мирни граждани, така и върху полицаи. Разграничавам се от всякакъв вид произвол. Всеки, който е допуснал проява на насилие във вечерта на протестите, независимо дали е част от протестиращите или от полицията, ще бъде разследван и ще понесе съответната отговорност – в това никой не бива да се съмнява“, категорично заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той добави, че е разпоредил ускорени вътрешни проверки, както и мерки за превенция и коментира, че за да не се допускат подобни случаи, е необходима системна работа на психолози с полицаите, които работят при огромно напрежение. „На сто процента подкрепям премиера Денков за обстоен анализ на отделните случаи на насилие и съм го заявил още от самото начало. Същевременно, не съм съгласен работата на министерството да бъде поставена под общ знаменател заради единични случаи, при които е имало превишаване на правомощията, затова поздравявам всички служители на МВР, които съвестно и отговорно си свършиха работата в деня на протеста срещу ръководството на БФС и се справиха перфектно“, подчерта вътрешният министър.  Към колегите си той се обърна с думите: „За по-малко от два часа успяхте да овладеете тази брутална и невиждана агресия, която завладя голяма част от тълпата и се изсипа върху вас. Бяхте обиждани, плюти, провокирани, удряни с камъни, бомбички хвърчаха срещу вас, блъскаха ви с горящи контейнери и въпреки всички провокации се справихте като истински професионалисти, достойни да бъдат част от системата на МВР. Благодаря ви, че не допуснахте центърът на София да се превърне в истински погром, и най-вече, че предотвратихте човешки жертви. Нека не пропускаме факта, че сред мирно протестиращите в четвъртък вечер е възможно да е имало провокатори“.

Министърът на вътрешните работи още веднъж заяви, че е недопустимо кадруване в системата на МВР и не приема издаването на присъди от телевизионни студия и социални мрежи. „Живеем в правова държава и всеки е невинен, до доказване на противното - както гражданите, така и полицаите.“ Той припомни, че веднага след случилото се са започнали проверки, едната разпоредена от ръководството на СДВР, другата – с негова заповед се извършва от Дирекция „Инспекторат“, а ГДНП е натоварена с проверка на цялостната организация по планирането и обезпечаването на протестните действия. „Направихме си първоначалните оценки, бързо идентифицирахме полицейските служители, които своеволно са си позволи  да упражнят агресия върху мирни граждани, които не са свързани с протестните действия, но повтарям – не трябва да поставяме под един знаменател всички служители на реда“.

Главният секретар на МВР апелира да спре противопоставянето на полицията срещу обществото и на обществото срещу полицията, а всички заедно да се обединим и противопоставим срещу хулиганските действия на правонарушителите и срещу неправомерните действия на полицейските служители. Той  подчерта, че в системата униформата трябва да се носи с чест и достойнство, затова благодари на всички колеги, които добросъвестно и отговорно си изпълняваха задълженията във въпросната вечер и се справиха, потушиха напрежението и предотвратиха щети, които можеше да бъдат много по-страшни. „Имаме волята да се справим с всички негативни процеси, да се борим както с правонарушителите, така и с „черните овце“, вътре в системата. Уверявам, че няма да търпим хора, които нямат желание да работят, да се развиват, но това можем да го направим всички заедно, като граждани, които проявяват нетърпимост към такива действия, на които станахме свидетели“, заяви главен комисар Живко Коцев. Той призова за ограничаване на емоциите и за много разум в поведението на всички нас като граждани във връзка с  предстоящата футболна среща на младежките национални отбори на България и Естония.

Главен комисар Любомир Николов посочи, че веднага след протеста и приключването на операцията, още на 17 ноември, ръководството на СДВР се е самосезирало по повод разпространените кадри на полицейско насилие и са започнали дисциплинарни проверки. В рамките на по–малко от 48 часа е установено от комисията,  че петима полицаи извършват нарушения на служебната дисциплина. Към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима - за превишаване на правомощия и към момента те са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка, с която ще се определи степен на тяхната виновност. Отстранените полицейски служители са командир на отделение и двама старши полицаи. В хода на проверката се установяват и други служители, които евентуално ще понесат отговорност за действията си, уточни главен комисар Николов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега