Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Стоянов: Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за F-16

Министър Стоянов: Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за F-16

В европейската столица той участва в заседанията на Съвета „Външни работи/Отбрана“ и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана.

„Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за F-16“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в Брюксел днес, 15 ноември, след срещата си с министъра на отбраната на Нидерландия. В европейската столица той участва в заседанията на Съвета „Външни работи/Отбрана“ и на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана. Министър Стоянов припомни, че още през юни Министерството на отбраната е поискало информация от Нидерландия за  предоставяне на самолети F-16 Blok 15 и отговорът тогава е бил, че няма такава възможност. 

Мисиите и операциите на Европейския съюз, включително военната мисия с неизпълнителен мандат за подпомагане на Въоръжените сили на Украйна, са били във фокуса на дискусиите на Съвета „Външни работи/Отбрана“. Министър Стоянов посочи, че всички държави-членки на ЕС са приели с   пълен консенсус участието си в тази тренировъчна мисия. „България ще участва и със състав, и с предоставяне на оборудване за подготовка на украинските въоръжени сили, съгласно решенията на Народното събрание и Министерския съвет“, каза министърът на отбраната. „На базата на военната експертиза сме предложили да имаме четири модула през годината по 15 обучаеми за военни санитари. Военномедицинска академия има добри способности, които ще използваме, за да помогнем на украинската страна“, разясни той.

Министър Стоянов посочи, че очаква до края на седмицата да приключи  анализът на възможностите за предоставяне на оръжие за Украйна. Предстои Министерският съвет да предостави информация на Народното събрание за вземане на решение за последващо предоставяне на оборудване както за тренировъчната мисия на ЕС, така и за Украйна. 

Министърът на отбраната посочи още, че в рамките на заседанията днес е  обсъден бюджетът на Европейската агенция по отбрана, както и тригодишната рамка за 2023-2026 г. с необходимите способности, които всяка една страна трябва да развива. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега