Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Заков: Целта ни е изграждане на боеспособна армия, която може да ни защитава

Министър Заков: Целта ни е изграждане на боеспособна армия, която може да ни защитава

Дългосрочната цел на страната ни е да имаме българска армия и въоръжени сили, които да могат да предоставят и използват целия набор от способности, посочи военният министър и допълни, че е време за държавнически решения.

Министърът на отбраната Драгомир Заков представи екипа си и приоритетите в работата на Министерството на отбраната. Заков заяви, че поема министерството в сложен момент и подчерта, че вече няма място за компромиси и забавени решения поради политическа целесъобразност, а е време за вземане на държавнически решения.

"Имаме нужда от боеспособна армия която може да ни защити. Имаме нужда от запълване на дефицитите на тази армия. Това обаче е свързано с големи разходи. Разходи които ние като общество трябва да отделим.", каза министърът.  

"Това, обаче, не може да стане за 1 месец, за 6 месеца, вероятно няма да може да стане и за 3, 4 или 5 години, но е важно да положим правилна основа", допълни той. 

„Ще използваме всички възможности, които ни предлагат НАТО и ЕС и сътрудничество на ниво правителства”, каза Заков. 

Дългосрочната цел на страната ни е да имаме българска армия и въоръжени сили, които да могат да предоставят и използват целия набор от способности, посочи военният министър и допълни, че е време за държавнически решения. 

„Днес е символична дата – навършват се 18 години от членството ни в НАТО. 18 е годината на пълнолетието, на осъзнаването. Сега е времето да осъзнаем мястото, ролята и възможностите, които ни предоставя членството в НАТО”, коментира министърът.  

„Организации като НАТО са толкова силни, колкото е силно най-слабото им звено. България не е най-слабото звено на НАТО. Но ние не трябва да допуснем да станем най-слабото звено на Алианса. Моето лично мнение е, че сме изгубили години през които е можело да се възползваме от тях. Трябва да развием способности, с които да гарантираме и самостоятелно нашата сигурност. Но когато е необходимо, ще разчитаме на тях и ще получим помощ”, посочи още той.

Месец след като пое поста, Драгомир Заков представи екипа си. Йордан Божилов -е зам.-министър на отбраната, анализатор по темата сигурност и отбрана; зам.-министър Александър Петков, част от кабинетите през миналата година; началник на кабинета е Антоанета Лозенска, юрист с богат опит в администрацията, работила е в сферата на електронните медии; адм. Емил Ефтимов, началник на отбраната. „Има и още съветници, все още се попълва екипът", добави министърът.

Той увери, че в работата си екипът на МО ще използва всички възможности, които предлагат НАТО и ЕС на страната ни. 

Министърът на отбраната представя приоритетите в работата си

Министърът на отбраната представя приоритетите в работата си

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 29 март 2022 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега