Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Работим за модернизацията на Българската армия

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Работим за модернизацията на Българската армия

„Ние мислим за модернизацията на Българската армия, работим в тази посока и се надявам да постигнем резултати“, заяви министър Стоянов.

„Като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на Българската армия. Ние трябва да изпълняваме конституционните задължения, както са формулирани в чл. 9 на Конституцията, а също така имаме и съюзни ангажименти, които са ясно дефинирани в чл. 3 от Вашингтонския договор, в който се посочва, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал. Това е причината да споделя, че моят подход по отношение на решението на 48-ото Народно събрание за предоставяне на оръжие за Украйна ще бъде консервативен“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министър Стоянов съобщи, че ще бъде спазен едномесечният срок, поставен от Народното събрание за предложението какви оръжия ще могат да бъдат предоставени на Украйна. „Започнахме от днес да работим по отношение на анализа, който да ни подпомогне да вземем информирано решение.  Целта е да определим кои способности ние не трябва да губим задължително“, посочи министърът на отбраната. По думите му  със сигурност има повече въоръжение, отколкото е необходимо за мирно, за военно време, за покриване на загуби, боеприпаси също. „Не трябва да забравяме, че е необходимо да остане въоръжение за резервни части, за да поддържаме техниката“, посочи той. „В близост до нас има конфликт, а всеки конфликт поражда рискове за националната сигурност. Като министър на отбраната трябва да мисля в посока  как да минимизирам тези рискове, а това става чрез поддържане на адекватно въоръжение за Българската армия“, категоричен беше министър Стоянов. 

„Българската армия има конституционни задължения, които изпълнява в условия на изостаналост в процеса на модернизация. Затова създадохме Инвестиционната програма за модернизация на Въоръжените сили.  В нея са формулирани 13 проекта, които са изключително важни и трябва да стартират“, заяви министърът на отбраната. Той съобщи, че по три от тези проекта вече се работи – за нов тип изтребител, за нова бойна машина на пехотата и за новите 3D радари. Следващата седмица ще започне и подготовката на  четвъртия проект -  за придобиване на 155 мм гаубици. Проектите, включени в Инвестиционната програма, трябва да се реализират в следващите 10 години. 

„Предоставянето на едно старо въоръжение за сметка на друго старо въоръжение не е решение. Да, то ще осигури съвместимост с нашите съюзници, но нищо повече“, посочи министър Стоянов. Той определи приемането от Народното събрание на инвестиционния проект за придобиване на още 8 самолета F-16  като абсолютно адекватно и навременно. 

„Ние мислим за модернизацията на Българската армия, работим в тази посока и се надявам да постигнем резултати“, заяви министър Стоянов. 

„Не се чувствам предател. Не съм предал никого, най-малко Родината си“, с тези думи министър Стоянов коментира думите на своя латвийски колега и подчерта, че  България е суверенна държава. „По отношение на помощта за Украйна, ние изпълняваме решенията на Народното събрание“, посочи той. 

Министър Стоянов коментира в отговор на въпрос, че за охраната на въздушното пространство до въвеждането на въоръжение на новите изтребители и придобиването на първоначални оперативни способности от 2023 г. до 2030 г. трябва да има заместваща платформа. „Ние изпратихме писма с искане за заместваща платформа към Франция, Швеция, Нидерландия, Испания, Италия, САЩ, Израел. От Испания, Италия и Нидерландия имаме отрицателни отговори. Нямаме отговор от САЩ и от Израел. Имаме отговор от Швеция и от Франция“, припомни той.

В заключение министър Стоянов заяви, че България се нуждае от редовно правителство с действащ парламент, който да го подкрепя, с ясно мнозинство. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега