Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Идеалната Коледа": Коледните курабийки

Мисия "Идеалната Коледа": Коледните курабийки

9 дни остават до Коледа, а ние продължаваме да отброяваме заедно с Вас и да планираме идеалния празник. А какво би бил той без изкусителните аромати на домашно приготвена храна, и най-вече, на току що изпечени курабийки. Днес в рубриката „Мисия „Идеалната Коледа“ ще Ви разкажем накратко откога и защо печем бисквити за празника и ще Ви предложим две от любимите си рецепти.

9 дни остават до Коледа, а ние продължаваме да отброяваме заедно с Вас и дапланираме идеалния празник. А какво би бил той без изкусителните аромати надомашно приготвена храна, и най-вече, на току що изпечени курабийки. Днес врубриката „Мисия „Идеалната Коледа“ ще Ви разкажем накратко откога и защо печембисквити за празника и ще Ви предложим две от най-популярните рецепти.

Печивата са част от храненето на човека от векове, да не кажем, от зоратана кулинарията. Бисквитите и курабиите, обаче, стават част от коледнататрадиция някъде през ХVІ век. По това време сладкишите били нормална част отпиршествата, но само за най-богатите и знатни семейства. Обикновено в направатаим се използвали масло, изсушени плодове и традиционните „зимни“ подправки катопипер, канела, индийско орехче, джинджифил и карамфил, които били достатъчно скъпи.

Първообразът на днешните сладки често е отнасян към Кръстоносните походи,когато кръстоносците носели със себе си изсушени плочки от хлебни трохи, мед имного подправки. Съвременната форма и вид на бисквитите като цяло пък датира отвремето на британската кралица Елизабет І, която често поръчвала на готвачитеси да приготвят джинджифилови фигурки, наподобяващи лика на знатните гости,които посрещала с тези лакомства.

Тази традиция бързо обхванала Европа и с течение на времето рецептите серазмножили и днес са ни известни десетки вариации на коледните сладки.Вкусовете и формите са какви ли не, но подправките в класическите коледнирецепти винаги остават същите – канела, карамфил, джинджифил, пипер, индийскоорехче.

Джинджифиловото човече е сред най-известните коледни традиции. Смята се, чебританската кралица Виктория и принц Албърт първи съотнесли традицията къмКоледа, включвайки джинджифиловите сладки в празничното меню. Ето исъвременната рецепта за джинджифилови сладки:

Първо се размесват брашното, бакпулвера, содата, солта, джинджифила,канелата и карамфила. В голяма купа се разбиват маслото, кафявата захар ияйцето. Добавя се меласата и ванилията. След това „мокрите“ съставки бавно сеизсипват при „сухите“, като непрекъснато бъркаме докато не се получи гладкасмес.

Тестото се разделя на две части, увива се в найлон или прозрачно фолио исе оставя да почине на стайна температура за 2 до 8 часа. Тестото се разточва исе изрязват различни фигурки, които се пекат в предварително загрята на 190градуса фурна за около 7-10 минути.

Ако пък предпочитате по-изчистените рецепти, предлагаме Ви и такава заобикновени меденки – чисти или слепени с шипков мармалад или конфитюр:

Първо разбиваме яйцата, заедно със захарта, добавяме олиото и меда.Пресятото брашно се размесва със содата и канелата. След това лъжица по лъжицасе прибавя към „мократа“ смес, като непрекъснато разбиваме. Когато започне дасе сгъстява, тестото се вади от купата и се размесва на ръка. Тестото трябва даостане лепкаво и средно твърдо. Готовото тесто се разточва и оформя в желанитеформи, които се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна докатопорозовеят.

Приятно прекарване в кухнята и добър апетит!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега