Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Пътуване"- дестинация Лесидрен

Мисия "Пътуване"- дестинация Лесидрен

Само на 100 км от София в полите на Средна Стара Планина като своеобразен център между градовете Ловеч, Троян и Тетевен се намира село Лесидрен.

Само на 100 км от София в полите на Средна Стара Планина като своеобразен център между градовете Ловеч, Троян и Тетевен се намира село Лесидрен, заобиколено от върховете Васильов(1495м.), Стъргон (1425м.) и Койнец(1155м.).

Околните склонове на Стара Планина са привлекателно място за ловци от близо и далеч. Лесидрен , разположен в красиво балканско дефиле, на 420 метра надморска височина е богат с красивата природа на този край.Речните корита, съчетани с близост до язовир Сопот, го правят привлекателно място за отдих и туризъм през всички сезони на годината.

Според картата на австрийския учен Карл Пауукер от 17-ти век, селото е отбелязано с наименованието Лискора, а според показанията на Димитър Общи пред турския съд (1872г.), селото се нарича Лесура. Според стари хора, наименованието на селото произлиза от това, че землището е било силно обрасло с лески и дрян, но според други - носи името на латинския пълководец Леседра, който е минал тук.

По време на Сръбско-българската война (1885г.) участват много местни войници. В Балканската война (1912 г.)от Лесидрен са изпратени на фронта 120 души. Девет от тях загиват на бойните полета.В Първата световна война воюват около 350 лесидренци. От тях загиват 93 души. Имената им са изписани на паметника в местността Губе.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега