Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Пътуване", дестинация - загадъчният Стоунхендж

Мисия "Пътуване", дестинация - загадъчният Стоунхендж

Стоунхендж безспорно е най-популярният древно исторически паметник на Стария континент. Целогодишно туристи от цял свят се стичат към тази величествена мегалитна композиция, която впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история.

Стоунхендж безспорно е най-популярният древно исторически паметник на Стария континент. Целогодишно туристи от цял свят се стичат към тази величествена мегалитна композиция, която впечатляваща не само с външния си вид, но и с мистичната си история.

Наричан още осмото чудо на света, този праисторически обект се намира в английското графство Уилтшир, на 130 км югозападно от Лондон - в долината Солсбъри.   Руините на това уникално съоръжение се отнасят към каменната и бронзовата епохи. Изграждането на каменния ансамбъл е започнало преди около 5000 г. и според археолози и историци строежа е продължил близо 15 века.

През 3100 пр.Хр. е моделиран първият външен кръг и ровът, а малко преди 1600 г. пр.Хр. е завършен и последният вътрешния кръг, направен от големи, сини гранитни камъни.  Общият брой на кръговете е четири. Най-крайният се състои от вертикално поставени стълбове, като върху всеки лежи плоска каменна плоча, съединена с останалите плочи в окръжност. Всеки стълб тежи средно около 25 тона, а плочите са по 700 кг.

Вторият кръг е изграден от сравнително по-малки единични камъни (менгири). В третият и четвъртият кръг, които са всъщност незатворени окръжности, наподобяващи подкова, има група камъни, всяка съдържаща две вертикални плочи, тежащи до 40 тона, върху които е поставена по една хоризонтална плоча. В центъра на древния паметник се намира т.нар олтарен камък. 

Цялото съоръжение е затворено в огромен земен вал, обграден от ров, който се е запазил и до днес. Смята се, че каменните блокове са пренесени чак от Пресели Хилс в Южен Уелс (на 380 км от Солсбъри), където се намира най-близката каменна кариера.   Десетки учени, историци, археолози, геолози, антрополози, химици и строителни инженери са изследвали Стоунхендж, но и до днес никой не може да отговори как, кога и от кой е бил построен каменният исполин в равнината Солсбъри.

И най-важното ЗАЩО? Няма човек, попаднал сред древните риуни, който да не се замисли какво е било предназначението на това съоръжение. Върху камъните няма никакви бележки, надписи или отметки... нищо, което би могло да разкаже за техния произход или поне да даде някаква насока за последващи проучвания. Има три главни теории, върху които се работи. Едната е, че това място е било предназначено за ритуални церемонии и погребения, град на мъртвите или храм на Слънцето.

Тези предположения се подкрепят от факта, че подковообразните конструкции са съобразени с изгрева и залеза по време на лятното и зимното слънцестоене. Астрономи пък са на мнение, че Стоунхендж е играел ролята на обсерватория на древните ни предци за разчитане на положението на Луната, Слънцето и звездите. Третата теория идва от археолозите, които смятат че това е каменен модел на вселената и Стоунхендж е бил място за контакт между древните хора и извънземни. 

Районът около Стоунхендж е богат на още доста археологически находки. Предприемчиви американци, замислили да направят точно копие на паметника в Ню Джърси, се натъкнали на още по-древни съоръжения, когато започнали детайлно да изучават района на “Свещенния ландшафт”. Северно от селището Авебури, в района Огборн, те открили още по-грандиозен обект, представляващ гигантски кръг, обграден от каменна ограда от вертикално стоящи монолитни плочи, а в него се намирали още два кръга, също оформени от камъни. Недалеч се намира и Силбъри Хил - изкуствено създаден хълм с височина 45 метра, който е най-голямата в Европа погребална могила.

Има стъпаловидна конусообразна форма, която се вижда отчетливо въпреки, че времето почти е разрушило големите съпала. Стоунхендж - Силбъри Хил - Авебури образуват равностранен триъгълник, с дължина на страните 20 км. Учените са установили, че хълмът и съоръженитето в Авебури са издигнати 2000 години преди Стоунхендж. Преди около 6 г. е открит и най-древният гроб на територията на Англия - "Стрелецът от Еймсбъри".

В него е открито заровено с лък и множество ценни предмети тяло, чиято датировка е от преди 4000 г. Мистиката около Стоунхендж е притегателна и за много сектански общества, които идват тук да извършват ритуалите си.   Известното по цял свят монументално светилище, превърнало се в емблема на Англия, става част от световното наследство на ЮНЕСКО през 1986 г. Освен това Стоунхендж е и под егидата на закона за защита на древните паметници. 

 

Източник и снимки: hobyto.com

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега