Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Митко Иванов представя новата си книга „Бургаският жаргон до 1989“

Митко Иванов представя новата си книга „Бургаският жаргон до 1989“

Сред думите в речника ще откриете култови бургаски жаргони и изрази като „хавел“, „бия чак“, „дънки“, „каравана“, „акъл – море, глава – шамандура“, „гураджия“, „марфа“, „тава“ и др.

След 10 години лутане в прекрасния лабиринт на жаргона, Митко Иванов завърши най-новото си изследване. Книгата „Бургаският жаргон до 1989“ ще бъде представена на 14 юли от 18:30 ч. в Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“.

Събрани са около 2000 думи под формата на речник, с обемен коментар в увод и заключение. Основна част от думите са уникален бургаски жаргон, но са включени и две други основни групи: 

-          жаргон, познат и в страната, който в Бургас се използва с различни нюанси или даже с различно значение;
-           жаргон, познат и в страната, който обаче не е попаднал до сега в специализирани издания.

Сред думите в речника ще откриете култови бургаски жаргони и изрази като „хавел“, „бия чак“, „дънки“, „каравана“, „акъл – море, глава – шамандура“, „гураджия“, „марфа“, „тава“ и др. Много от думите в речника са придружени и от емблематични истории, разказани от всепризнатите познавачи на бургаския дух.Изданието е богато илюстрирано с над 100 снимки – закачливи, иронични, еротични и саркастични. 

Фотографиите са на около 12 лица и институции, между които големите български фотографи Мирослава Бачева и Жечо Планински, както и Регионална дирекция „Архиви“ – Бургас. Настоящото популярно издание е първото, но предстоят още два формата: научно съобщение в академичен формат, както и нецензурирана луксозна версия. Издателят на „Бургаският жаргон до 1989“ е Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. 

Част от екипа на книгата са Добрина Топалова като редактор и Керана Ангелова като консултант.Читателят може сам да избере кой пласт на книгата да открие и прочете: чисто развлекателния или този, който въвежда в Стария Бургас, или познавателния и дори научен, какъвто също е кодиран в текста. Независимо от избора, жаргонът се разгръща пред читателя такъв, какъвто е. А Митко Иванов се надява с това изследване да допринесе – без комплекси за култура и халтура – за съхраняване на бургаското и българското езиково богатство.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега