Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Митничари иззеха близо 60 кг кокаин, укрит в дъски

Митничари иззеха близо 60 кг кокаин, укрит в дъски

Пресечен е опит за създаване на канал за трафик на кокаин от държава в Южна Америка през България за Нидерландия

 На 11 ноември митнически служители от Териториални отдели „Борба с наркотрафика“ и „Митническо разследване и разузнаване“ към Главна дирекция "Митническо разследване и разузнаване" към Агенция "Митници" и на Териториална дирекция „Северна морска“, са селектирали за проверка по метода на анализа на риска контейнер, пристигащ от Суринам и съдържащ дъски от вида “БАСРАЛОКУС“.В резултат на прецизната физическа проверка служители от отдел „Борба с наркотрафика“ „Северна морска“, са установили наличие на вещество в дъските, което е реагирало като кокаин, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Незабавно е започнато досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. Разследването се води от разследващи митнически инспектори с пълното съдействие на Агенция „Митници“, ТД „Северна Морска“, ДАНС и сектор „Борба с организираната престъпност“-Варна.В хода на извършваните първоначални следствени действия в тайници в част от товара са намерени и иззети 234 бр. фолирани пакета, укрити в самите дъски, които за тази цел са били подложени на специална обработка.

В резултат на изследването е установено, че това е кокаин с нетно тегло 58,170 кг., с много високо съдържание на активния наркотично действащ компонент - 70,8 %. На пазара, след добавяне на други примеси, полученото общо количеството наркотик би било поне 5 пъти повече.За нуждите на съдопроизводството предметът на престъплението е оценен на  стойност 12 797 422 лева.    

Предприети са надлежни действия за установяване на крайния получател на наркотичното вещество.С активното съдействие на българските представители в Евроджъст и Европол, както и на нидерландските власти наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура Варна са издали четири Европейски заповеди за разследване. Издадена е и Европейска заповед за арест за предаване на поданик на Кралство Нидерландия.На 16.12.2020 г. нидерландските власти са предприели действия по задържане на лица, свързани с този трафик. 

Иззети са сумата от 76 000 евро, наркотични вещества, комтютърни конфигурации, както  и  други  веществени доказателства.Делото се води за престъпление по чл. 242 ал.4 вр. ал.2 от НК. Предвиденото наказание за контрабанда на високорискови наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, както и Глоба от 200 000 до 300 000 лева.Разследването по него продължава.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега