Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Михалевски: Образованието за нас е приоритет на приоритетите

Михалевски: Образованието за нас е приоритет на приоритетите

Образованието за нас е приоритет на приоритетите и ние ще намерим допълнителни средства, които да вложим в него. Това обяви по време на среща с работещите в сферата на образованието и учителските синдикати, водачът на листата на Коалиция за България за 2 МИР – Бургас, инж. Димчо Михалевски.

Образованието за нас е приоритет на приоритетите и ние ще намерим допълнителни средства, които да вложим в него. Това обяви по време на среща с работещите в сферата на образованието и учителските синдикати, водачът на листата на Коалиция за България за 2 МИР – Бургас, инж. Димчо Михалевски.  

„В момента в бюджета за първи път не влиза една колосална сума от около 2 милиарда на година. Тези пари допълнително към бюджета на страната са един сериозен ресурс и ако от тях се отделят за образование поне няколко стотин милиона, това ще даде сериозно повишаване на статуса на учителите и разбира се на качеството на образованието”, категоричен бе Михалевски.    

„Няма по-нисък бюджет отделен за образование през годините на прехода от този, който беше отделен през последните 3,5 години. Последната година от правителството на Станишев процентът отделен за образование беше 4,1%, последната година от управлението на ГЕРБ процентът за образование е 3,5. Тези проценти са подходящи за държави като Непал и Конго. Няма европейска държава, която да отделя такъв % от БВП. Обикновено държави като Гърция и Испания, които ни се сочат като държави в тежка криза, отделят за образование около 4%. Не е редно за образование да се отпуска такъв нисък бюджет, а за структура като МВР бюджетът да се увеличава с  10%”, коментира Ваня Добрева, бивш зам.-министър на образованието и науката.  

По думите ѝ философията на делегирания бюджет е верният път, но не е вярна самата структура и точно там трябва да се променят нещата - да се вдигне единният разходен стандарт, да се предвидят средства за базови заплати, както и за диференцирано заплащане.  

„При тази финансова ситуация е недопустимо това което се толерира от ГЕРБ, а именно държавата да подпомага финансово частните училища. Само 1% от българските ученици учат в частни училища и издръжката, която родителите плащат за обучението на децата си варира между 2 и 5 000 евро. Ако държавата е наистина толкова богата, за да си го позволи би трябвало да очакваме да даде средства за подобряване на материалната база, за подобряване на социалния статут на учителя – нещо което за съжаление не се случва,  допълни Добрева.  

Кандидат-депутатите на КБ от Бургас очертаха рамката, за подобряване на образованието в Бургаско, заложена в предизборната им програма, а именно модернизиране на мрежата от професионални училища, подобряване на базата на читалищата и културните институции в областта, държавно финансиране за модернизация на мрежата от спортни съоръжения и клубове и областта. Те поеха и аганжимент за подобряване на студентските общежития.

Учителите също се обявиха против частните училища и детски градини да се финансират от държавата,както и срещу безумието да се преминава в по - горен клас с двойка. Те настояха да бъдат изготвени съвременни учебници по професионалните дисциплини и др.

Изключително добре бе прието предложението на инж. Михалевски, за промяна на Правилника за работата на НС, като се въведе механизъм, който да гарантира, че при приемането на нови, или промяна на съществуващи закони, да се зачитат становищата и мненията на легитимни, съсловни, организации (синдикати граждански и браншови), като задължителни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега