Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Младенов: Приетите промени отварят пътя на реформата

Младенов: Приетите промени отварят пътя на реформата

„Приетите днес промени имат ясна цел - да открият пътя на реформата в МВнР”. Това каза днес на пресконференция министър Николай Младенов, след като МС прие предложените от него поправки в Закона за Дипломатическата служба.

„Приетите днес промени имат ясна цел - да открият пътя на реформата в МВнР”. Това каза днес на пресконференция министър Николай Младенов, след като МС прие предложените от него поправки в Закона за Дипломатическата служба. Проектозаконът беше подложен на обществено обсъждане в последните две седмици и седем от дошлите предложения са били интегрирани в текстовете му, съобщи министърът.   

Промяната в закона започва от предефиниране в закона на функциите на външната политика. „Ролята на външната политика не е просто да защитава интересите на държавата, а и интересите на нейните граждани и на българските юридически лица в чужбина”, обясни поправката министър Младенов.   С промените в закона се предвижда възможност за по-бързо израстване в кариерата на служители с доказани професионални качества, както и въвеждане на практиката чрез отделни конкурси да бъдат назначавани хора, отговарящи на специфични за външната политика на България нужди.  

Законът полага основата на нова структура на министерството, която да въвежда по-малко йерархични нива чрез генерални дирекции, информира министър Младенов. Предвидена е възможността за назначаване на дистанционни посланици, както и за установяване на съвместни с други държави-членки на ЕС дипломатически представителства.  

Текстовете в закона не ограничават правото на труд на служители с доказана принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност, каза Николай Младенов. Тези служители няма да могат да заемат определени длъжности, фиксирани в Закона за достъп до архивите на ДС, а в случай, че в момента са на такъв пост, ще бъдат преназначавани. По този начин ще се изпълни волята на Народното събрание на Република България, изразена с декларация в началото на годината припомни външният министър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега