Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Млади бургаски математици с нови международни успехи

Млади бургаски математици с нови международни успехи

С трето място, приз за класиране в първата десетка и дипломи за отлично представяне се завърнаха младите бургаски математици от престижния фестивал „Золотое руно” в град Пицунда, Република Абхазия. Въпреки изключително силната конкуренция на 150 състезатели от Русия, десетте възпитаници на бургаската математическа гимназия успяха да изумят журито с отличните си познания и умения и да защитят славата на ПМГ „Акад. Никола Обрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа.

С третомясто, приз за  класиране в първатадесетка и дипломи за отлично представяне се завърнаха младите бургаскиматематици от престижния фестивал „Золотое руно” в град Пицунда, РепубликаАбхазия. Въпреки изключително силната конкуренция на 150 състезатели от Русия, десеттевъзпитаници на бургаската математическа гимназия успяха да изумят журито сотличните си познания и умения и да защитят славата на ПМГ „Акад. НиколаОбрешков” като една от най-добрите школи по математика в Европа.

На шестияфестивал „Золотое руно” те бяха единствените представители на България. Следтежък математически маратон с поредно високо отличие  - трето място, от Абхазия се завърнаседмокласникът Константин Гаров. Въпреки крехката си възраст Константин  има зад гърба си поредица от призови места имедали. Бургаският математик зае първо място в своята група и на миналогодишнотоиздание на „Золотое руно”. През 2012 г., заедно със златния медал на световнотопървенство в Тайван, той получи и званието „Най- добрия математик в света” всвоята възраст. Приз за класиране в първата десетка получишестокласникът Николай Шиваров. Той също не за първи път премерва сили снай-големите в математиката.

През миналата година, още петокласник, НиколайШиваров  завоюва сребърен медал насъстезание в Хон Конг. Тогава той и съученикът му Орлин Кучумбов /също отличнопредставил се на „Золотое руно”/ бяха най-малките състезатели, но участваха ведин отбор с ученици от 7 и 8 клас и отборно завоюваха 1 място и купа.От шестото издание на „Золотое руно” всички българчетасе завърнаха с дипломи за отлично представяне. Успехът при малките бургаскиталанти не идва случайно.  Той е резултатот тежка подготовка под ръководството на преподавателите им по математика  Ваня Стоянова и Антоанета Граматикова. Впродължение на месец, преди учебните занятия, децата по няколко часа на ден сарешавали нестандартни задачи от предишни състезания.

„Золотое руно” се организира от Краснодарския центърза работа с надарени ученици поматематика „Бернули” и събира най-добрите математически школи в Русия.  За разлика от повечето международнисъстезания, където е нужна само заявка за участие, участието в „Золотое руно” евъзможно единствено след покана от страна на организаторите. Бургаските математици получават такава покана завтора поредна година. През 2012 г. учениците от ПМГ „Акад. Никола Обрешков”отново бяха единствените представители на България.Освенс изключителната  си продължителност,„Золотое руно” се отличава и със странен регламент.

Състезанието е устно иучастието не се свежда само до решаването на задачите. През първите три днидецата решават по 7 задачи на определена тематика – комбинаторика, теория начислата, геометрия и др. През следващите три дни се повтаря същата тематика, нос по-сложен материал. Журито не проверява писмени решения, а всеки ден изискварешенията да се доказват устно, като задачите се оценяват веднага. Ако ученикътне е готов с решението, получава минус и има възможност да продължи да решавазадачата. Има право на три явявания пред журито. Ако отново не е стигнал доправилно решение, задачата не се зачита.

„Товае странен, но полезен за децата регламент. Те се учат да обясняват, дазащитават решенията на задачите,  да секоригират, ако имат грешки. След обяд в рамките на един астрономически часжурито обяснява задачите и прави обобщения, което е също полезно заучениците.”, коментира Антоанета Граматикова.

Въпреки,че учениците излязоха във ваканция, за младите бургаски математици лятото нямада е леко. Те започват ежедневни близо 5- часови занимания, за да се подготвят занай-престижното международно състезание по математика  IMC, на което ще са домакини. В началото наюли 2013 г. Световното младежко състезание по математика ще се проведе за първипът в Европа, и то в Бургас. Завоюваните международни позиции и възможността вПМГ „Акад. Никола Обрешков” да се развиват таланти  привлякоха вниманието на световнатаматематическа общност и накараха организаторите на IMC да изберат Бургас задомакин на състезанието през тази година.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега