Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН: Психологията не отпада, става част от общ предмет Философия

МОН: Психологията не отпада, става част от общ предмет Философия

Нов конфликт, свързан с образователната система, излезе на дневен ред днес, този път около "отпадането" на предмета "Психология и логика". Оказа се, обаче, че дисциплината не отпада, а целият философски цикъл, включващ "Психология и логика", "Етика и право" и "Философия" се обединяват в предмет с общото наименование "Философия".

Нов конфликт, свързан с образователната система, излезе на дневен ред днес, този път около "отпадането" на предмета "Психология и логика". Оказа се, обаче, че дисциплината не отпада, а целият философски цикъл, включващ "Психология и логика", "Етика и право" и "Философия" се обединяват в предмет с общото наименование "Философия".

Въпреки че обемът учебен материал остава, Дружеството на психолозите в България (ДПБ) организира онлайн петиция в подкрепа на обособения предмет. Близо 2 500 души са положили подписа си, като организаторите се подготвят да внесат днес подписката в МОН. Според психолозите, дисциплината изучава твърде философски постановки и малко от реалната, съвременна наука.

"Очевадно, че децата се нуждаят спешно от много сериозна работа за техните социални и емоционални умения, а не в 8-9 клас да им преподаваме 20-30 часа", коментира Панайот Рандев от ДПБ в ефира на bTV. Той коментира, че по света предметът се изучавал отделно, както досега у нас.

В отговор, експерт от МОН коментира, че предметът "Психология и логика" и досега е бил част от Философския цикъл. Единствената промяна е, че оттук нататък предметите ще фигурират в учебната програма в същия си обем и съдържание, но под формата на единен интегративен предмет.

Преподавателят по психология и философия Теодора Тодорова също се застъпи за настоящата програма и промените, изтъквайки, че не можем да говорим за психология без фундаменталните основи на философията. Тя заяви, че влизането на психологията в общ предмет "Философия" би било само от помощ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега