Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН ще бори ранното отпадане от училище с безплатни учебници за бедни гимназисти

МОН ще бори ранното отпадане от училище с безплатни учебници за бедни гимназисти

Държавата пусна за обществено обсъждане нов пакет от мерки, които би трябвало да задържат учениците в училище и да намалят броя на отпадащите от средното образование млади българи. Според новата стратегия се предвижда осигуряването на средства за безплатни учебници, с които да се учат децата от бедните семейства.

Държавата пусна за обществено обсъждане нов пакет от мерки, които би трябвало да задържат учениците в училище и да намалят броя на отпадащите от средното образование млади българи. Според новата стратегия се предвижда осигуряването на средства за безплатни учебници, с които да се учат гимназистите от бедните семейства.

По данни на МОН, към момента около 12% от младежите напускат преждевременно училище, пише в-к "Стандарт". Макар този процент да е сравнително по-малък от този преди години, тревожната статистика сочи, че пада възрастта, на която децата отпадат от училище - голяма част от тях още преди да завършат основното си образование.

Сред основните причини, смятат от МОН, са бедността и фактът, че много семейства напускат страната и заминават да търсят работа извън пределите й, взимайки децата си със себе си. Независимо дали учениците продължат обучението си в новата си страна, или не, когато се завърнат повечето от тях трябва да повтарят класове и това ги кара да се откажат от това да продължат образованието си.

В най-застрашените региони - в Северозападна и Югоизточна България се предвижда да стартира т. нар. "система за ранно предупреждение", която се разработва - своеобразен тест, който ще подсказва на учителите, че при част от възпитаниците им има проблем и те могат да се окажат вън от класната стая. Около 100 000 лева ще бъдат похарчени за този проект през 2016-а и 2017-а година.

Самите деца, при които има риск от ранно напускане на училище, ще бъдат подпомагани да изберат по-отрано професия, с която след това да се издържат. Специално за тях, както и за учениците със специални образователни потребности, ще се дава възможност да усвоят занаят още в прогимназиалния период, а не чак когато постъпят в гимназията.

Това, обаче, е само малка част от средствата, които държавата възнамерява да похарчи, за да задържи младите българи в училище. 11,5 млн. лева са предвидени за безплатните учебници за бедни гимназисти, които те ще получават чрез подразделенията на Министерството на труда и социалното подпомагане.

До момента безплатни учебници се получават от всички деца до осми клас, но останалите трябва да си ги купуват сами. Държавата ще покрива и транспорта на онези ученици над 16-годишна възраст, които учат в други населени места, ако в техния град или село няма средно училище. Средствата за транспорт ще им се отпускат до завършването на гимназията. Ще се покриват и разходите за транспорт на абсолютно всички деца до навършване на 16 години.

Предвижда се и създаването на "училища за родители", където самите майки и бащи на застрашените ученици да бъдат обучаване на отговорно родителство и да бъдат мотивирани децата им да завършат училище. За хора над 16 години, които вече са отпаднали от клас, пък се предвижда включването им в курсове за ограмотяване, както и в курсове, които преподават основното съдържание на учебните предмети, които се изучават в прогимназията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега