Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мониторинговата група на ЕП: В България има прекалена безнаказаност за корупцията

Мониторинговата група на ЕП: В България има прекалена безнаказаност за корупцията

"Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд.

Делегацията от евродепутати и експерти от Европарламента в България, която имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната, даде пресконференция за медиите, съобщава БНТ.

"Общото послание, което се споделя от делегацията, е, че видяхме, че има много проблеми, но същевременно видяхме решителността на българите да се справят с предизвикателствата.

Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми и те са на първо място. Този проблем не съществува само в България, но ми се струва, че тук има прекалено много безнаказаност за корупцията. Корупцията разяжда обществото и държавата. Тясно свързана с този проблем е свободата на медиите. Разследващата журналистика, критичните, обективни, независими медии са изключително важни за осигуряване на добро управление, по общо и борба с корупцията, в частност.

Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция за нас е проблем в България. Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани", каза ръководителят на делегацията София ин 'т Велд от "Обнови Европа", която е и председател на Мониторинговата група.

"Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем - малцинствени групи като ромите, езикови малцинства, хора от общността ЛГБТИ. Обсъдихме и въпросът за домашното насилие над жените. Настояваме за национално законодателство за закрила на жените", добави София ин 'т Велд.

"Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и нашето внимание ще бъде насочено натам", допълни още тя.

"Важно е да предадем послание към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви подкрепя", каза ръководителят на делегацията. Тя подчерта, че това не е еднократно посещение, а дългосрочен ангажимент.

На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. София ин 'т Велд заяви, че групата е била географски и политически балансирана.

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега