Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС за противодействие на корупцията

Парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС за противодействие на корупцията

Законопроектът на ГЕРБ предвижда разделянето на действащия антикорупционен орган на две независими една от друга комисии - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

Парламентът прие на първо четене законопроекта за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС, и отхвърли другите два – на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и на служебния кабинет. 

Законопроектът, предложен от първата политическа сила в Народното събрание, подкрепиха 142-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 12 бяха „против“, а 60 народни представители се въздържаха. 

Проектът на ПП-ДБ беше отхвърлен и при прегласуването с 60 гласа „за“, 38 "против" и 57 „въздържали се“, като в гласуването участваха само четирима депутати от ГЕРБ-СДС. В гласуването на следващия законопроект – този на първата по големина парламентарна група, участваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС.  

Законопроектът на служебния кабинет беше отхвърлен с 47 гласа „за“, 57 „против“ и 107 „въздържал се“. 

В обяснение на различен вот Цончо Ганев ("Възраждане") изрази надежда "на самообявилите се за демократи да им стане ясно, че с мечката мед не могат да ядат". Прекалено сте неопитни и непрофесионалисти да ядете мед с лицата, които до вчера обвинявахте за корупция, а днес делите заедно властта, защото управлявате заедно, но ще изпълнявате всичко, което искат Борисов и Пеевски, коментира той.

Законопроектът на ГЕРБ предвижда разделянето на действащия антикорупционен орган на две независими една от друга комисии - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията да се председателства на ротационен принцип и да се състои от председател и шестима членове, "притежаващи високи професионални и нравствени качества, и най-малко 10 години юридически стаж".  

Правомощията на Комисията за противодействие на корупцията включват превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация, както и разкриване и разследване на корупционни престъпления по реда на Наказателно-процесуалния кодекс от служители на длъжност „разследващи инспектори“. Предлага се служителите, изпълняващи оперативно-издирвателни функции в действащата КПКОНПИ, да преминат към Комисията за противодействие на корупцията, като с цел подобряване на процеса по противодействие на корупцията се предвижда и прехвърляне на дейности от Държавната агенция „Национална сигурност“ към новия орган, осъществявани от дирекцията „Финансово разузнаване“ и специализираната дирекция за защита при опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега