Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 500 души ще се възползват от нов проект на социалния патронаж в Бургас

Над 500 души ще се възползват от нов проект на социалния патронаж в Бургас

Проектът цели да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.

Над 500 възрастни хора и лица с увреждания ще ползват мобилните здравно-социални услуги на новия проект „Грижа в дома“, който надгражда успешното изпълнение на предишните два „Патронажна грижа“ и „Патронажна грижа+“. Доставчик на новия проект е Домашен социален патронаж Бургас.

Подробности за проекта „Грижа в дома“ дадоха днес управителят на Домашен социален патронаж в Бургас и координатор на проекта Валентина Станкова, директорът на общинска дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Мая Казанджиева и началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности“ и ръководител на проекта Адриана Христова.

Проектът цели да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда. Конкретните услуги за всеки потребител се определят според нуждите на потребителите, след извършена социална оценка и включват: оценка на потребностите, посещение на медицинска сестра, здравна рехабилитация, санитарно обслужване, куриерско обслужване и психологическо консултиране.

„Дейностите по проекта включват предоставяне на почасови и мобилни здравно-социални услуги и психологическа помощ по домовете на възрастните хора и тези с увреждания. В момента работят медицински сестри, рехабилитатори, психолози и домашни санитари, които посещават потребителите на място“, сподели директорът на общинска дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ Мая Казанджиева.

Услугите се извършват от 45 специалисти, сред които са социални работници, психолози, домашни санитари, рехабилитатори, медицински сестри и социални куриери. За предоставянето на мобилните интегрирани здравно-социални услуги потребителите не заплащат такса.

„Имаме шестима рехабилитатори, но се очаква скоро броят им да се увеличи. Потребителите могат да се възползват безплатно от услугите на фризьор, бръснар, медицински педикюрист и майстор за леки ремонти. Близо 100 души се обаждат за социално куриерство, което включва доставка на храна, продукти от първа необходимост, както и подаване на документи, жалби и молби в различни институции“, заяви управителят на Домашния социален патронаж и координатор по проекта Валентина Станкова.

От стартирането му /15.04.2023 г./ досега са включени 440 възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. На всички е направена вече социална оценка от социален работник. 186 от тях се посещават от медицинска сестра, 146 се обслужват от домашен санитар, 128 получават медицинска рехабилитация, 45 ползват психологическа подкрепа и 98 се обслужват от социален куриер.

„Съвсем от скоро се работи и с телемедицина, като медицинските сестри извършват консултации чрез апаратура, с която се измерват жизнените показатели на пациентите и при нужда се прави консултации с лекари от УМБАЛ „Бургас“. Освен това, разполагаме с уреди за рехабилитация и раздвижване, както и със служебен автомобил, който помага на екипите да обходят всички свои потребители навреме“, допълни още управителят на Социалния патронаж Валентина Станкова.

Срокът за реализация на проекта е до 15.04.2024 г. Той е по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., с финансовата подкрепа на Европейския съюз.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега