Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Морските общини сами решават за строителството през летния сезон

Морските общини сами решават за строителството през летния сезон

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Законопроектът бе внесен от бургаските депутати от ГЕРБ Снежина Маджарова, Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова и колегите им от Варна и Добрич.

Депутатите приеха на първочетене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).Законопроектът бе внесен от бургаските депутати от ГЕРБ Снежина Маджарова,Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Йорданова и колегите им отВарна и Добрич. Законопроектът бе обсъден в пленарна зала днес в началото наредовното заседание на НС.

В гласуването участваха общо 149 депутати, катозаконопроектът бе приет със 136 гласа „за”, 9 „против”, четирима се въздържаха.„С този законопроектзащитаваме интересите на общините и тяхното бъдещо развитие. Срещаме подкрепапо него и заставаме твърдо зад предложените промени, които трябва да бъдатприети”, заяви народният представител Ивелина Василева. Един от акцентите взаконопроекта е общинските съвети, попадащи в обхвата на Закона за устройствона Черноморското крайбрежие, по предложение на кметовете, сами да решаватотносно забраната за извършване на строително-монтажни дейности.

В момента вкурортите, курортните комплекси и ваканционните селища по Черноморскотокрайбрежие има наложена забрана за строително-монтажни работи в периода от 15май до 1 октомври. От обхвата на забраната са изключени единствено случаите нанеотложни аварийни работи. Така забраната би могла да се определи катоабсолютна. Въвеждането на такавазабрана, обаче, е в противоречие със заявения основен принцип  на закона, а именно общините от Черноморскотокрайбрежие да могат сами да определят и да провеждат собствена политика вобластта на туризма, отчитайки спецификата на отделните населени места.

В мотивите е подчертанфактът, че  летният сезон е с различнапродължителност и периодът 15 май – 1 октомври далеч надхвърля туристическиялетен сезон в голяма част от територията на Черноморското крайбрежие. Впо-малките населени места обикновено активният сезон започва в края на юни изавършва в края на август. Не цялата територия на Черноморското крайбрежие е икурортна зона. В по-големите населени места не малка част от кварталите ижилищните комплекси, промишлените зони, дори и да са близо до морето, не бихамогли да се определят като туристически.

„Все още в много отЧерноморските общини не са приети общи устройствени планове и няма категоричноопределяне кои територии от населените места са курортни. И в тези случаизабраната разпростира своето действие в строителните граници на населенитеместа”, така коментира основният проблем свързан със ЗУЧК Снежина Маджарова. Според мотивите назаконопроекта е записано, че общините са основен бенефициент по ОП в областтана околната среда, социалната, образователната и културната инфраструктура иоще много други. Тяхна отговорност е поддръжката на транспортната, социалната иинформационната инфраструктура в общината.

Изграждането и ремонтирането наобекти е част от капиталовата програма или резултат от спечелени европроекти. Севропейски средства се финансира рехабилитацията на отсечки от пътната мрежа,както и сгради от социалната, здравната, образователната и  културната инфраструктура.От особена значимост за опазване чистотата на Черно море, както и заподобряване на икономическата среда и създаване възможности за развитие натуризма, са реализираните от общините проекти за разширение и рехабилитация наВиК мрежите, изграждане на пречиствателни станции за отпадни води и осигуряванена дълбоководно заустване на пречистените води в населените места по Черноморскотокрайбрежие.

За да бъдат реализирани тези проекти, е необходимо да се гарантиранавременно им изпълнение, предвид необходимостта да бъдат изпълнениизискванията на екологичното законодателство и да бъдат спазени сроковете заоползотворяване на европейските средства в рамките на сроковете по регламента. Съществуващотоограничение в момента крие реален риск за навременното и успешно изпълнение наобщинските проекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега