Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Москва обвини Киев за сваления руски самолет с украински военнопленници

Москва обвини Киев за сваления руски самолет с украински военнопленници

Според Москва летателният апарат, паднал в граничещата с Украйна Белгородска област, е бил уцелен от ракети, изстреляни от украинска система за противовъздушна отбрана, произведена в Германия.

Русия обвини Украйна за свалянето на неин военен самолет, превозвал 65 военнопленници, пише френският в. "Либерасион".

Според Москва летателният апарат, паднал в граничещата с Украйна Белгородска област, е бил уцелен от ракети, изстреляни от украинска система за противовъздушна отбрана, произведена в Германия. На борда му е имало 65 украински военнопленници, трима придружители и 6 членове на екипажа. Руското министерство на отбраната обвини Украйна, че е извършила "терористичен акт", сваляйки транспортния самолет.

Никой не се изненадва, че Москва и Киев имат различни версии, отбелязва френското издание.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че нейни ракети са ударили самолета, но заяви, че Русия е създала "целенасочена заплаха за живота и безопасността" на украинските военнопленници", като не е предупредила силите на Киев да обезопасят въздушното пространство преди планираната, но несъстояла се размяна, отбелязва британският в. "Гардиън". Президентът Володимир Зеленски призова за пълна яснота относно катастрофата и обвини Москва, че "си играе с животите на украински военнопленници, чувствата на близките им и емоциите на нашето общество".

Украинското разузнаване заяви, че не разполага с "надеждна и пълна" информация кой или какво се е намирал на борда на сваления самолет Ил-76. Засега причината за падането му не е потвърдена, отбелязва британското издание.

Украинският президент Зеленски призова снощи за международно разследване на свалянето на самолета и добави, че е натоварил няколко украински служби да разследват, пише френският в. "Монд".  Изданието отбелязва, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание днес следобед по искане на Москва. Информацията е била съобщена от френското президентство.

Реално не се знае дали Украйна действително е причинила катастрофата на самолета и какво е имало на борда му, пише португалският в. "Обсервадор". Украинският в. "Украинска правда" твърди, че разполага с източници от въоръжените сили, които потвърждават, че те са причинили катастрофата на самолета и че самолетът е носил зенитни ракети С-300.

По-късно в. "Украинска правда" оттегли информацията си, че украинските сили за сигурност са причинили падането на самолета, след като тя не е била потвърдена от друг източник на изданието, отбелязва в. "Киев индипендънт".

Вестник "Вашингтон пост" също отделя внимание на темата, като съобщава различаващите се версии на двете страни и отбелязва, че Белгородската област служи като плацдарм за руските сили от нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Областният център Белгород е единственият голям руски град, който е подложен постоянно на нападения, като напоследък украинският обстрел се засилва. На 30 декември 25 души бяха убити при ракетно нападение там, припомня американското издание.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега