Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОСВ намали количествата вода за Бургас, говори за неверни или манипулирани данни

МОСВ намали количествата вода за Бургас, говори за неверни или манипулирани данни

"Близо 77.5 милиона кубически метра е полезният обем на язовир Камчия, който захранва Бургас и Варна".

"ВиК дружествата в Бургас и Варна трябва да включват алтернативни водоизточници, за да осигурят водоснабдяването". Това е посочено в месечния график на МОСВ за месец февруари. Обемът за Бургас, оказва се, е драстично намален.

Близо 77.5 милиона кубически метра е полезният обем на язовир Камчия, който захранва Бургас и Варна, пише в документа на екоминистерството. Общото количество на водата е 153 млн. куб. м. Допустимите количества за месеца, които ще се подават са близо 7 милиона, от които – 3.8 са за Бургас. ВЕЦ – Камчия може да преработва само използвани води, уточняват от институцията.

Екоминистерството посочва, че разрешените водни обеми са редуцирани, спрямо миналогодишните. Заради продължаващото засушаване е възможно графиците да се изготвят и за по-кратки периоди, както и да се налагат допълнителни ограничения.

Едно изречение в документа на екоминистерството буди любопитство:
„Поради системно подаване на неверни или манипулирани данни, Басейновите дирекции да извършат проверки на язовирите с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване…“, а сред посочените язовири са и Камчия и Ясна поляна.

За язовирите Ахелой и Порой е уточнено, че се извършват ремонтни дейности и не трябва нивото им да е високо. За Порой – полезният обем е 8.4 милиона кубически метра, при 45 – общ; за Ахелой – 1.6 милиона, при 12.3 – общ; за Ясна поляна – 13.6 полезен, при 32.3 – общ обем.

Каква е ситуацията спрямо предходни години? В края на януари 2019 г., полезният обем на яз. Камчия е бил малко над 108 милиона кубика. Тоест – в момента е с около 30 милиона по-малко. Отпуснатите водни количества за февруари, 2019 г., за Бургас са били 5.1 милиона кубика. Тоест – с 1.3 милиона повече. Същото количество е било отпуснато за Бургас и през февруари 2018 г., като тогава полезният обем е бил над 140 милиона кубически метра вода.

Още в началото на януари, председателят на ПП "Възраждане" Костадин Костадинов алармира за възможен проблем с водоподаването от яз. Камчия. От ВиК - Бургас тогава информираха, че водата в него е достатъчна.

БНР-Бургас ще се обърне към отговорните институции – ще се търсят ли и какви алтернативни водоизточници, има ли опасност от водна криза за региона, предвид и задаващия се туристически сезон, когато населението в региона се увеличава драстично? Подавани ли са неверни и/или манипулирани данни за нивото на язовирите Камчия и Ясна поляна и от кого?

Източник: БНР - Бургас

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега