Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МТ с препоръки към организираните туристи в навечерието на празниците

МТ с препоръки към организираните туристи в навечерието на празниците

Министерството на туризма (МТ) съветва клиентите на организирани туристически пътувания непосредствено преди екскурзията да се уверят отново в внимателно легитимността на туроператора, който са избрали и с който са подписали договор. Необходимо е да се проверят всички условия на договора и наличен ли е пълният комплект документи за пътуването. При възможност редно е да бъде посетен офиса на туроператора и на място клиентите да запознаят с документите за дейността му според изискванията на Закона за туризма, които са публични.

Министерството на туризма (МТ) съветваклиентите на организирани туристически пътувания непосредствено предиекскурзията да се уверят отново в внимателно легитимността на туроператора,който са избрали и с който са подписали договор. Необходимо е да се проверятвсички условия на договора и наличен ли е пълният комплект документи запътуването. При възможност редно е да бъде посетенофиса на туроператора и на място клиентите да запознаят с документите задейността му според изискванията на Закона за туризма, които са публични.

Припомняме, че организирано туристическопътуване с обща цена може да се формира единствено от туроператор, а да сепредлага - от туроператор и/или чрез туристически агент. В офиса наорганизатора на пътуването на видно място трябва да бъде поставеноудостоверението за регистрация за извършване на дейността.Преди сключване на договора задължителнотрябва да се предостави информация на клиента в писмена форма, която съдържавсички подробности за пътуването. Договорът се сключва писмено и екземпляр отнего се предоставя на туриста. Министерството поддържа Националентуристически регистър, който включва и Регистър на туроператорите итуристическите агенти.

В него освен името на фирмата и адресът ѝ се посочва ощеподробна информация - удостоверение за дейността, единен идентификационен код,заповед за регистрация от Министерството на туризма, заповеди за промяна, за дубликат, за прекратяване на дейността,за заличаване, възстановяване, данни за управляващите лица, данни зазастраховката „Отговорност на туроператора“ – тя е задължителна затуроператорите и дава възможност да се компенсират клиентите при отклонения илинарушения по договора. Всичко това помага да се направят изводи за коректносттана туроператора.За да улесним потребителите в Националниятуристически регистър, данните за застраховката са оцветени в  червено, ако тя е изтекла, в оранжево -ако  изтича до 1 месец, и в зелено,когато е валидна.

Необходимо е клиентите да прочетатвнимателно договорите за пътуването, особено текстовете със ситен шрифт, и дорипри най-малко съмнение да се допитват до експертите на Министерството натуризма и Комисията за защита на потребителите (КЗП).Министерството поддържа на сайта сигорещ телефон за сигнали за нередности по Закона за туризма – номерът е 02/9046 895. На сайта е обявена и горещата линия на потребителите.

Поместена е същоподробна информация какво трябва да знаете, преди да предприемете организиранотуристическо пътуване до желана от вас дестинация ТУК!

Всяко устно договаряне за пътуването илипо телефона крият рискове, това важи с още по-голяма сила за посредниците всайтове, които нямат задължения да носят отговорност и така тя се прехвърля къмдруги партньори по веригата – например хотели, авиокомпании и пр.  Организирането е двустранен процес ипотребителите трябва да  бъдат нащрек, зада не подаряват на практика парите си на некоректни лица. Отношенията трябва даса подплатени с писмени документи и всякакви финансови бонове и бележки заизвършени услуги по време на пътуването, за да бъдат предявени за компенсацияпо-късно при необходимост.

Припомняме, че Министерството на туризмаима отношение по компетентност към законовите изисквания, а при такива случаиорганът, към който трябва да се обърнат потърпевшите, е Комисията за защита напотребителя (КЗП)и спорът може да се отнесе в съда. Министерството на туризмасъщо информира КЗП при подобни сигнали и съдейства максимално да бъдаткомпенсирани основателните претенции на туристите в такива ситуации.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега