Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мутафчийски: Връщането в училище е планирано за края на май

Мутафчийски: Връщането в училище е планирано за края на май

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Връщането на учениците в училище е планирано от министъра на образованието за края на месец май. Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.

„Нужна е подготовка. Сега сме още краят на април. Дотогава още вода ще изтече. Представили сме два варианта – или започват най-малките, или започват по-големите, защото трябва да се явят на матури. Дори в условия на коронавирус, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус. В повечето западни страни, в които препоръчват да се възстановят учебните занятия, препоръчват чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.“, уточни той.

Според него това би поставило образователната ни система на сериозно изпитание. „От къде ще се намерят толкова учители и помещения?", пита Мутафчийски.

Не вярвам да има някой друг, който да иска повече от мен епидемията да свърши", коментира още Мутафчийски. По думите му "в други страни, в които говорят за разхлабване на мерките, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива си върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“.

„Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения. Не можах да разбера кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът.

„За парковете винаги съм казвал, че не са животоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата",  каза още Мутафчийски.Генералът заяви, че подкрепя думите на главния прокурор Иван Гешев, който смята, че мерките са добри, но контролът куцаше. „Това бяха полумерки, които „полу" се изпълняваха. Нито полицията, нито общинските служители имат неизчерпаем ресурс от хора. Всеки от нас трябва да бъде съвестен, когато излиза навън“, обясни началникът на Оперативния щаб.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега